Svijet 20.10.2022.

Ko će naslijediti Liz Tras i šta je dovelo do ostavke?

ČITANJE: 2 minute

Liz Tras danas je nakon samo 45 dana na vlasti dala ostavku na mjesto premijera Velike Britanije, nakon odustajanja od ekonomskog programa njenog kabineta koji je uzdrmao tržište obveznica te velikih podjela u njenoj Konzervativnoj stranci.

Time je postala britanski premijer s najkraćim mandatom u istoriji, piše BBC. Dosad je taj rekord držao Džordž Kening koji je 1827. vladao 119 dana, do svoje smrti.

Novi izbor vođstva biće dovršen sljedeće sedmice, piše Reuters, prenosi Index.

Premijerka s najkraćim mandatom

Govoreći ispred rezidencije u Dauning stritu Tras je prihvatila da nije mogla ispuniti obećanja koja je dala u kandidaturi za vođstvo torijevaca, čije je povjerenje izgubila.

“Prihvatam da, uzimajući u obzir situaciju, ne mogu ispuniti mandat na osnovu kojeg sam izabrana u Konzervativnoj stranci. Stoga sam razgovarala s Njegovim veličanstvom kako bih ga obavijestila da odstupam s čela Konzervativne stranke”, rekla je Truss.

“Jutros sam se sastala s čelnikom Odbora 1922, sir Grejemom Brejdijem. Dogovorili smo se da će izbori za novo vođstvo biti dovršeni unutar sljedeće sedmice. To će obezbijediti da ostanemo na putu ispunjavanja naših fiskalnih planova i zadržati ekonomsku stabilnost i nacionalnu bezbjednost naše zemlje”, kazala je Tras.

Šta je dovelo do ostavke?

Ona je premijerka postala početkom septembra, a za politički opstanak borila se otkad je 23. septembra njen ministar finansija Kvasi Kvarteng najavio “mini-budžet” s velikim poreskim rezovima, koji je potresao finansijska tržišta.

Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova. Tras je imala najgori rejting nekog britanskog čelnika u nekoliko decenija.

Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutrašnjih poslova, sedmicu dana nakon što je otpustila ministra finansija.

Poslanici Konzervativne stranke u srijedu su se otvoreno svađali u parlamentu, usljed neuspješnog glasanja o frakiranju koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi.

Ko će naslijediti Tras?

Ostavka Liz Tras predstavlja velik udarac za stranku koja je pod vođstvom Borisa Džonsona osvojila uvjerljivu pobjedu na izborima u decembru 2019. godine. Uskoro će se po ubrzanom rasporedu održati novi izbori za vođstvo, a Tras najavljuje da će novi čelnik biti izabran u roku od nedjelju dana.

Među osobama koje bi se mogle kandidovati su Riši Sunak i Peni Mordont, protivkandidati koji su na posljednjim izborima izgubili od Tras, ali i Džeremi Hant, trenutni ministar finansija koji je u petak naslijedio Kvartenga.

Potencijalni povratak Borisa Džonsona u politiku nije isključen, a neki od Džonsonovih saveznika posljednjih sedmica tvrdili su da je njegovo uklanjanje bila greška.

Jedan od vođa konzervativaca Grejem Brejdi je rekao da će novi premijer ili premijerka biti izabrani do 31. oktobra.