Magazin 25.05.2021.

Ko će u SANU? Šest kandidata na glasanju za nove akademike

ČITANJE: 1 minuta

Članovi Odjeljenja za jezik i književnost SANU danas bi trebalo da glasaju ko će među šestoro kandidata biti predložen za dopisnog člana akademije.

Kandidati koji dobiju većinu glasova članova Odjeljenja (Matija Bećković, Zlata Bojović, Miro Vuksanović, Jasmina Grković-Mejdžor, Milovan Danojlić, Dušan Kovačević, Aleksandar Loma, Nada Milošević-Đorđević, Dragoslav Mihailović, Goran Petrović, Predrag Piper, Ljubomir Simović, Milosa Tešić, Slobodan Grubačić, Jovan Delić, Zoran Paunović i Ljubinko Radenković) naći će se pred Skupštinom SANU zakazanom za novembar, kada će takođe na glasanju biti donijeta konačna odluka.

Za nove članove SANU na ovom odjeljenju bilo je 17 kandidata. Kandidaturu su odbili reditelji Emir Kusturica i profesor književnosti na Filološkom fakultetu Milo Lompar, a ostali nisu dobili većinu potrebnih glasova u prvom krugu glasanja prije mjesec dana.

Dovoljan broj glasova prema pisanju ,,Novosti”, tada nisu dobili pjesnici Miroslav Maksimović, Selimir Radulović i Dragan Stanić, prozaisti Radovan Beli Marković, Vladan Matijević i Zoran Živković, lingvista Rajna Dragićević i istoričar književnosti i književni teoretičari Marko Nedić, Aleksandar Jovanović, Radivoje Mikić, Goran Maksimović i Zorica Nestorović.

Akademici će glasati o prijedlozima da u SANU budu primljeni pisac i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, Mihajlo Pantić, profesor na istom fakultetu Milodrag Loma i profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Milivoj Nenin.

Članovi ovog odjeljenja istovremeno će se, prema pisanju ,,Večernjih novosti”, izjašnjavati i o trojici kandidata predloženih van sastava SANU: piscu Milovanu Vitezoviću, koga je predložilo Filozofsko društvo Srbije i slavistima Korneliji Ičin i Mihajlu Fejsi.