Sport 21.05.2024.

Ko čeka Borac u Ligi šampiona?

ČITANJE: 2 minute

Fudbaleri Borca jučerašnjim trijumfom nad Igmanom (4:3) osigurali su titulu šampiona BiH, a to znači da će ovoga ljeta nastupiti u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Šampion BiH će krenuti od prvog pretkola.

Borac trenutno ima koeficijent 5.500, te se u ovom trenutku nalazi na granici kada su u pitanju nosioci u prvom pretkolu u kojem će nastupiti 30 ekipa, a 15 će imati status nositelja, a samim time i lakšeg protivnika. Poznato je 28 ekipa koje će se naći u bubnju, a traže se još dva.

Banjalučani su na 15. poziciji, a nakon današnje pobjede Pjunika nad ekipom Noaha u šampionatu Jermenije (3:0) teško je očekivati da će ostati na tom mjestu. Naime, ukoliko Pjunik postane šampion jasno je da će biti nositelj, obzirom da imaju koeficijent 8.000. Kolo prije kraja Pjunik ima 79 bodova, a Noah, čiji je inače koeficijent 2.000 77.

Borcu bi odgovaralo da je Noah šampion, ali nakon današnjeg poraza teško je da će se to desiti. Ukoliko bi Noah ipak postao šampion crveno-plavi bi onda navijali da u Albaniji prvak postane Egnati, a ne Partizani. U ta dva slučaja Borac bi bilo nosioc.

Bez obzira na to Borac zna potencijalne rivale u Ligi šampiona. Ukoliko ne bude nosioc potencijalni rivali su mu:

Ferencavorš (Mađarska), Karabag (Azerbejdžan), Slovan (Slovačka), Ludogorec (Bugarska), HJK Helsinki (Finska), Flora Talin (Estonija), FCSB (Rumunija), Klaksvik (Farska Ostrva), Šamrok (Irska), Linkoln (Gibraltar), TNS (Vels), RFS Riga (Latvija), Petrokub (Moldavija).

U slučaju da bude nosilac potencijalni rivali bh. šampiona bi bili:

Dinamo Batumi (Gruzija), Celje (Slovenija), Hamrun Spartans (Malta), Larne (Sjeverna Irska), Dinamo Minsk (Bjelorusija), Panevezis (Litvanija), Ordabaši (Kazahstan), Vikingur (Island), Struga (Sjeverna Makedonija), Diferdanž 03 (Luksemburg), Dečić (Crna Gora), Santa Koloma (Andora), Virtus (San Marino).

Žrijeb za pretkola Lige šampiona biće održan 18. juna u Nionu.

Oznake: FK Borac