Politika 30.01.2016.

Ko je aktivan na aktuelnom času: Nekoliko odbornika priča, ostali ćute!

ČITANJE: 3 minute
skupstina banjaluka
Aktuelni čas na sjednicama gradske skupštine jedan je od načina da odbornici, kao predstavnici građana, od nadležnih institucija traže odgovore na pitanja, ukazuju na probleme i apeluju na djelovanje, a činjenica je i da su u prošloj godini mnoga od pitanja koja su “potezana” tokom aktuelnog časa zaista i došla na dnevni red.

Ipak, od 31 odbornika, koliko ih sjedi u klupama gradske skupštine, tek nekoliko ih je zaista ozbiljno shvatilo ovaj dio posla.

Tokom prošlogodišnjh aktuelnih časova potegnuta su brojna pitanja s kojima je i javnost, posredstvom odbornika, prvi put bila upoznata.

Među onima koji su u skupštinskim klupama tokom cijele godine bili predstavnici građana u pravom smislu riječi, “vrti” se tek nekoliko imena, dok se većina javljala jednom, dva puta ili nijednom.

Tako su tokom prošle godine najaktivniji bili odbornici Aleksandar Petković, Milenko Jaćimović, Dušan Čajić, Nenad Talić, Mladen Kajkut, Vladimir Mirošljević i Braco Plavšić. Ova grupa odbornika, koji pripadaju svim blokovima u Skupštini grada, pokrenula je niz pitanja, a prema iskustvima pojedinih, dosta tih pitanja je i riješeno u korist građana.

Dobijeni odgovori

– Tu je nas nekoliko koji pokrećemo teme i tražimo odgovore na pitanja, a treba reći da ima i onih koji sve vrijeme samo ćute. Aktuelni čas je nešto što svi treba da prihvatimo i učestvujemo u tome, i to ne samo odbornici, nego i građani i mediji. Ima dosta zanimljivih tema i inicijativa koje se pokreću tokom aktuelnog časa. Za sebe mogu reći da sam do sada dobio odgovore na sva pitanja, a riješeno je vjerovatno  blizu 80 odsto problema koje sam iznio tokom tog dijela skupštinskog zasjedanja – kaže odbornik Dušan Čajić.

Još jedan od odbornika koji je tokom aktuelnog časa bio aktivan na skoro svim zasjedanjima jeste i Aleksandar Petković, koji takođe smatra da pojedini odbornici ne samo da ne pokazuju nikakvo interesovanje da učestvuju na aktuelnom času, nego uopšte i ne obraćaju pažnju na dešavanja u Skupštini.

Nezainteresovani

– Očigledno je da većinu odbornika to ne interesuje. Pitanje je znaju li pojedini u datom trenutku o kojoj tački dnevnog reda je riječ, i da li je dnevni red uopšte usvojen. Ljudi tu dolaze da obave taj dio posla, imaju tri tastera – a dešava se da pogriješe čak i prilikom pritiskanja jednog od tri dugmeta, pa se okreću po sali i ne znaju šta da rade. Aktuelni čas je jedini mehanizam da mi, kao odbornici, vršimo pritisak na institucije, koje inače ne žele da se priča o stvarima koje niko ne rješava. Iako je riječ o kratkom vremenu, u kojem nije moguće ni postaviti mnogo pitanja, to je način da institucije natjeramo da rade svoj posao i da rješavaju probleme građana koji mogu da se pomjere sa mrtve tačke, a da ne budu stavljeni na čekanje – kaže Petković.

(Press)