Vijesti 04.08.2021.

KO JE BIO MIROSLAV LAZANSKI? Preminuo na godišnjicu “Oluje”, otac mu bio u njemačkom logoru, a tetka poznata političarka

ČITANJE: 1 minuta

Miroslav Lazanski preminuo je u 71. godini od srčanog udara u svom domu u Beogradu, na godišnjicu zločinačke akcije “Oluja”.

Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine od oca Slovenca i majke Srpkinje. Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski bio je novinar i vojnopolitički komentator.

Njegov otac je bio oficir Kraljevine Jugoslavije. Kao potporučnik zarobljen je u Grčkoj. Četiri godine je bio u logoru u Njemačkoj. Poslije rata, bio je oficir u JNA, piše Objektiv.

Miroslav Lazanski je u Karlovcu završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu je završio pravni fakultet.

Tetka mu je bila Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske.

Kao novinar Miroslav Lazanski je pisao za zagrebačke listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. je prešao u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački “Start”, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je deset knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izvještavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu, Libiji itd.

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa i generala Džona Galvina. Takođe je intervjuisao maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva, komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova, ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova, komandanta sovjetske ratne mornarice i tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom svijeta.

Bio je kolumnista dnevnih novina Politika gdje je mahom pisao o vojnim i političkim temama.

(N.S)