Svijet 24.01.2023.

Ko je kriptokraljica koja je prevarila svijet? Bugarka koja je htjela biti bogata

ČITANJE: 9 minuta

Ruža Ignatova izašla je na pozornicu u lepršavoj bordo haljini ukrašenoj crnim šljokicama. Snopovi svjetla bljesnuli su, vatrene kugle su eruptirale, a iz zvučnika je treštala pjesma Alicije Keys Girl on Fire, piše CNN.

“Looks like a girl, but she’s a flame. So bright, she can burn your eyes – better look the other way”, čulo se iz zvučnika dok je ozarena Ignatova zahvaljivala razdraganoj publici u londonskoj Wembley Areni.

Bilo je to u junu 2016. godine, kada je kriptovaluta bila popularna riječ i ulagači su se trudili zaraditi. Ignatova je sebe nazivala Cryptoqueen i svoju kompaniju OneCoin reklamirala kao unosnog suparnika Bitcoinu na rastućem tržištu kriptovaluta, prenosi index.hr.

“Za dvije godine nitko više neće govoriti o Bitcoinu”, govorila je Ruža, dok su investitori pljeskali i zviždali.

Šesnaest mjeseci kasnije Ignatova se ukrcala na avion u Sofiji u Bugarskoj i nestala. Od tada je niko nije vidio.

Vlasti kažu da je OneCoin bio piramidalna shema koja je prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara. Ignatova uvjeravala ulagače u SAD-u i širom svijeta da ulože gomilu novca u njezinu kompaniju. Savezni tužitelji opisuju OneCoin kao jednu od najvećih međunarodnih prevara ikada počinjenih.

Među 10 je najtraženijih FBI-jevih bjegunaca

Danas je Ruža među FBI-jevih 10 najtraženijih bjegunaca, uz vođe bandi i ubojice, te je jedina žena koja se trenutačno nalazi na tom popisu. Od 529 bjegunaca, koliko ih se našlo na tom popisu od 1950. godine, kada ga je FBI počeo objavljivati, ona je jedna od samo 11 žena.

“Ignatova i njezini partneri prevarili su žrtve za milijarde dolara tvrdeći da će OneCoin biti ‘ubojica Bitcoina’. Zapravo, OneCoini su bili potpuno bezvrijedni. Njihove laži osmišljene su s jednim ciljem, natjerati obične ljude širom svijeta da im predaju svoj teško zarađeni novac”, rekao je američki državni advokat Damian Williams, glavni tužitelj New Yorka.

Otkako je Ignatova nestala u oktobru 2017. godine, njezino se lice nalazi na web stranici FBI-ja, kao i u glavnim novinskim kućama diljem svijeta. Takođe je jedna od najtraženijih bjegunki u Evropi.

Na dnu njezine tjeralice nalazi se bilješka: “Vjeruje se da Ignatova putuje s naoružanim čuvarima i/ili suradnicima. Ignatova je možda imala plastičnu operaciju ili je na neki drugi način promijenila svoj izgled.”

CNN nije uspio ishoditi dodatne pojedinosti osim sudskih dokumenata Ministarstva pravosuđa SAD-a, koji nisu naveli advokata Ignatove. “Ovaj slučaj je istraga koja je u toku. Ne možemo komentarisati ništa osim onoga što je već javno objavljeno”, rekao je Daniel Crifo, portparol kancelarije FBI-ja u New Yorku.

“Kriptovaluta OneCoin uspostavljena je samo sa svrhom prevare investitora”

Ali sudski dokumenti iznose pojedinosti zapanjujuće priče: kako su Ignatova i suosnivač OneCoina, Karl Sebastian Greenwood, navodno od početka bili svjesni da je njihov ambiciozni pothvat Ponzijeva shema.

“Kriptovaluta OneCoin uspostavljena je samo sa svrhom prevare investitora”, rekao je specijalni agent IRS-a John Tafur.

Dok su Greenwood i Ignatova radili na konceptu OneCoina, u e-mailovima su ga nazivali “bezveznim novčićem”, napisali su savezni dužnosnici u sudskim dokumentima. Dokumenti pokazuju da je Greenwood svoje investitore opisao kao “idiote” i “luđake” u e-mailu Ružinom bratu, Konstantinu Ignatovu, koji je takođe sudjelovao u prevari i preuzeo vođenje OneCoina nakon što je njegova sestra nestala.

“Možda nije sasvim čisto ili nešto na što se mogu ponositi (osim s tobom nasamo kad zarađujemo novac)”, napisala je Ignatova Greenwoodu 2014. godine.

Takođe je predložila izlaznu strategiju ako kompanija propadne napisavši u e-mailu Greenwoodu iz 2014. da bi trebali “uzeti novac i pobjeći i okriviti nekoga drugoga za ovo”.

Ko je Ruža Ignatova?

Ruža Ignatova (42) je njemačka državljanka, ali je rođena u Bugarskoj, gdje joj je otac bio inženjer, a majka učiteljica. U svojoj knjizi The Missing Crypto Queen, autor Jamie Bartlett detaljno je opisao njezin uspon od skromnih početaka do poduzetničke zvijezde.

Kad je bila djevojčica, njezina se obitelj preselila u Njemačku, gdje je Ignatova briljirala kao učenica, a slobodno vrijeme provodila učeći i igrajući šah, napisao je Bartlett. Prijatelji iz razreda opisali su je kao pametnu, ambicioznu i povučenu.

Ignatova je dobila stipendiju za univerzitet u Konstanzu u Njemačkoj, gdje je upoznala i udala se za kolegu studenta prava. Tvrdila je da ne želi djecu, napisao je Bartlett, jer bi joj stala na put u sticanju bogatstva.

“Očajnički je željela biti bogata”

Takođe je ljudima govorila da želi postati milionašica do 30. godine.

“Očajnički je željela biti bogata, do ranih jutarnjih sati je gutala knjige o tome kako zaraditi novac”, napisao je Bartlett.

Nakon studija europskog prava na Sveučilištu Oxford, Ignatova je dobila posao u Sofiji kao konzultantica za McKinsey&Company, međunarodnu konzultantsku kompaniju za menadžment.

Klijenti su joj vjerovali i povezivali je s njezinim usponom od skromnih početaka i gorljive želje da bude bogata, napisao je Bartlett. Njezino tečno znanje jezika, uključujući ruski, njemački, engleski i bugarski, takođe je pomoglo.

Izgled je bio bitan Ignatovoj, koja je često dolazila na događanja u večernjim haljinama i s jarko crvenim ružem te s dijamantnim naušnicama.

“Sve je odavalo uspjeh i glamur. Bila je opsjednuta stilom i imidžom”, napisao je Bartlett.

Kriptovalute kao što je Bitcoin digitalna su imovina kojima upravlja globalna, decentralizirana mreža računala umjesto banke ili vlade. Bitcoin, na primjer, stvaraju profesionalni kriptorudari koristeći poslužitelje u podatkovnim centrima.

To je uglavnom neregulisana i vrlo nestabilna industrija, a mišljenja stručnjaka o održivosti kriptovalute su podijeljena. Zagovornici kriptovaluta zamišljaju budućnost u kojoj se privrede temelje na digitalnim valutama koje vrednuje zajednica korisnika, a ne centralna banka. Kritičari ih odbacuju kao prijevarnu shemu ili, u najmanju ruku, vrlo rizično ulaganje.

“Savršeno je uskladila svoj plan”

Ignatova i Greenwood počeli su 2014. ulagačima u Europi, New Yorku i diljem svijeta predstavljati OneCoin. Organizirali su internetske webinare i konferencije na kojima su pozivali potencijalne ulagače da polože sredstva na račun koji bi omogućio kupnju OneCoin paketa, navodi se u optužnici.

OneCoin je djelovao kao marketinška mreža na više razina u kojoj su ulagači primali provizije za regrutiranje drugih za kupnju paketa kriptovaluta, rekli su američki tužitelji. Paketi su donosili različite razine prihoda, od “početnika” do “tajkunskog trgovca”.

Ignatova i njezini partneri obećali su kupcima peterostruki ili čak deseterostruki povrat ulaganja, prema sudskim dokumentima.

Uslijedilo je mahnito kupovanje. Samo između četvrtog tromjesečja 2014. i četvrtog tromjesečja 2016. investitori su OneCoinu dali više od četiri milijarde dolara, rekli su savezni tužitelji. Oko 50 milijuna dolara došlo je od investitora iz SAD-a, pokazuju sudski dokumenti.

“Savršeno je uskladila svoj plan, kapitalizirajući mahnita nagađanja u prvim danima kriptovalute”, rekao je Williams, glavni savezni tužitelj na Manhattanu.

OneCoin se nije rudario kao druge kriptovalute. Umjesto mnoštva moćnih poslužitelja, OneCoin se generirao kroz softver.

Američki tužitelji rekli su da je Ignatova u e-mailu Greenwoodu u kolovozu 2014. napisala: “Mi zapravo ne rudarimo, već govorimo ljudima sranja.”

Vrijednost OneCoina nije se temeljila na tržišnoj ponudi i potražnji kao druge kriptovalute, rekli su tužitelji, već je jednostavno njome privatno manipulirao sam OneCoin.

2016. počeli problemi

Fasada se počela raspadati 2016., kada su investitori imali poteškoća s prodajom svojih OneCoina kako bi nadoknadili svoja izvorna ulaganja, stoji u sudskim dokumentima. Internetom se počela širiti vijest da je taj posao prevara. Mediji su počeli postavljati pitanja. Uključili su se međunarodni i američki savezni istražitelji.

Nije jasno što se dogodilo s brakom Ignatove. No, FBI je objavio kako je saznala da se OneCoin istražuje nakon što je prisluškivala stan koji pripada njezinom dečku Amerikancu i saznala da on surađuje s federalnom istragom o praksi njezine tvrtke.

U oktobru 2017. Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo je Ignatovu za prevaru putem interneta, zavjeru za počinjenje prevare, prevaru s vrijednosnim papirima i zavjeru za pranje novca, od kojih svaka nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Takođe je optužena za počinjenje prevare s vrijednosnim papirima, što nosi maksimalnu petogodišnju kaznu. Savezni sudac u New Yorku izdao je nalog za njezino uhićenje.

2017. joj se gubi trag

Manje od dvije sedmice kasnije, 25. oktobra 2017. godine, ukrcala se na komercijalni let iz Sofije za Atenu, stoji u sudskim dokumentima. Zatim je nestala ostavivši svoje poslovne partnere da snose odgovornost za posrnulu kompaniju.

FBI je objavio kako vjeruje da je otputovala s njemačkom putovnicom iz Atene, vjerovatno u Ujedinjene Arapske Emirate, Njemačku, Rusiju, istočnu Evropu ili čak natrag u Bugarsku. Nudi nagradu od 100.000 dolara za informaciju koja bi dovela do njezina uhićenja.

“Otišla je s ogromnom količinom gotovine. Novcem se može kupiti puno prijatelja i pretpostavljam da ona to iskorištava”, rekao je novinarima Michael Driscoll, pomoćnik glavnog direktora FBI-ja u New Yorku.

Njezini partneri uhapšeni

Njezini partneri nisu bili te sreće. Greenwood je uhićen u julu 2018. u svom domu u Koh Samuiju u Tajlandu i izručen SAD-u. U decembru je priznao krivicu za prevaru putem interneta, zavjeru za počinjenje prevare i zavjeru za pranje novca. On je u pritvoru i suočava se s 20 godina zatvora po svakoj od tri tačke optužnice.

Brat Ignatove, Konstantin Ignatov, uhićen je u martu 2019. u međunarodnom aerodromu u Los Angelesu. Putovao je u SAD poslovno i spremao se ukrcati na povratni let za Bugarsku kada mu je pet krupnih muškaraca u odijelima stavilo lisice na ruke i odvelo ga u sobu za ispitivanje, gdje su ga zasuli pitanjima o njegovoj nestaloj sestri, napisao je Bartlett.

Ignatov se izjasnio krivim i kazna bi trebala biti izrečena u februaru. OneCoin se ugasio i njegova web stranica više nije aktivna.

Ali njezina osnivačica, žena u dugim haljinama i blistavom nakitu, pobjegla je vlastima. Više od pet godina nakon što je kriptokraljica izašla iz aviona u Grčkoj, njezino boravište ostaje misterij.