Politika 14.04.2016.

Ko je opozicija u Vladi RS?

ČITANJE: 2 minute
vlada rs

U Vladi Srpske danima zvone telefoni, jer sve više kasne isplate iz budžete. Korisnici mjesecima pitaju za pare, a resorni ministri redom, prstom upiru u Zorana Tegeltiju.

U Ministarstvu porodice omladine i sporta koje drže socijalisti, već mjesecima kasne subvencije kredita mladim bračnim parovima, ali pomoćnik ministra kaže da nije do njih. Završili su, kažu, sve procedure i unijeli ih u sistem za plaćanje.

U sistemu su odavno i borački dodaci, tvrdi ministar za boračka pitanja. Milenko Savanović poručio je borcima koji traže njegovu smjenu, da ministar finansija prikuplja pare.

“Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite ne može biti odgovorno za neredovnu isplatu zato što ministarstvo finansija kontroliše i ima uvid u budžetska sredstva”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Pored ministara socijalista istu priču danima pričaju i ministri iz DNS-a. Da novac nije kod njega nego kod Zorana Tegeltije, juče je sindikatima Željeznica saopštio i Neđo Trninić.

Sličnu poruku prosvetarima i prevoznicma poslao je i Ministar prosvete.I kulturnim radnicima Dane Malešević poručuje da će novca za obnovu Banjalučkog pozorišta, biti kad se steknu uslovi.

“Ministar prosvete ne može procjenjivati kad će se ti uslovi steći zato što od ministra prosvete ne zavisi razvoj privrede, napredak privrede, povećanje finansija ili jačanje finansija zato što nas proglašavaju kao potrošače”, rekao je Dane Malašević, ministar prosvete i kulture RS.

Da resori koje kontrolišu ne prikupljaju nego samo troše pare, smatraju i poslanici DNS-a, koji daju punu podšku svojim ministrima u Vladi. Predsjednik skupštine kaže da se zna ko je zašta odgovoran.

“Ne ovisi od ministara ta isplata kad će biti, koliko će biti i u kom obimu će biti.To ne zavisi od resornih ministarstva nego od onih koji vode ukupnu ekonomsku politku prije s vega ministra finansija i predsjednika Vlade”, kaže Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a.

U dobranu SNSD-ovih ministara staje šef poslaničkog kluba te stranke. Radovan Višković podsjeća bundžije da tri vladajuće stranke godinama zajedno sjede na tronu.

“Kada je u pitanju novac svi to apliciraju prema ministru finansija računajući kao eto kod njega je sef, kod njega je ključ od tog sefa i on dijeli te pare. Međutim to naprosto nije tačno svaki ministar ima svoj budžet i raspolaže sa svojim budžetom”, izjavio je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Analitičari procjenjuju da stavovi pojedinih ministara sve više podsjećaju na one opozicione, ali i da među koalicionim partnerima uvijek sjedi dežurni bundžija, naročito glasan pred izbore.

(Atv)