Svijet 16.01.2023.

Ko je uhapšeni šef Koza nostre: “Napunio sam groblje, sasvim sam”

ČITANJE: 3 minute

Mafijaški bos Mateo Mesina Denaro uhapšen je u Italiji poslije 30 godina bjekstva.

On je označen kao šef Koza nostre i najtraženiji kriminalac u Italiji. Bio je u bjekstvu od 1993. godine.

Uhapšen je na privatnoj klinici u Palermu na Siciliji gde je primljen na liječenje zbog neotkrivene bolesti, ali je upravo taj potez doveo do njegovog hvatanja.

“Danas, 16. januara, karabinjeri su uhapsili bjegunca Matea Mesinu Denara u sanitarnom objektu u Palermu, gdje je otišao na terapeutsko liječenje”, rekao je Paskuale Anđelosanto, general nacionalne policije karabinjera.

Premijerka Italije Đorđa Meloni zahvalila je vlastima na njegovom hapšenju i operaciju nazvala “velikom pobjedom”.

Mesina Denaro, poznat kao Dijabolik, osuđen je u odsustvi na doživotnu kaznu zatvora zbog njegove uloge u ubistvu sudija Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

On se takođe suočava sa doživotnom robijom zbog svoje uloge u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu u kojima je ubijeno 10 ljudi.

Prošle godine policija je saopštila da je on i dalje mogao da izdaje komande u vezi s načinom na koji se upravlja mafijom u oblasti oko grada Trapanija na zapadu Sicilije, njegovog regionalnog uporišta, uprkos tome što je u bjekstvu.

Denaro se nekada smatrao kandidatom za šefa šefova sicilijanske mafije, nakon smrti Bernarda Provencana 2016. i Salvatorea Riine 2017.

Ovaj 60-godišnjak, koji je jednom rekao: “Napunio sam groblje, sasvim sam”, naizgled je zadržao svoj luksuzni način života neko vrijeme nakon što je otišao u bjekstvo.

U avgustu 2021. italijanska javna TV stanica Rai objavila je snimak iz marta 1993. na kojem je Denara prvi put identifikovan tokom suđenja na kojem je pozvan da svjedoči.

Poslije nekoliko nedjelja je pobjegao i od tada više nije pronađen.

Osuđen je u odsustvu 2002. na doživotni zatvor jer je lično ubio ili naredio ubistvo desetina ljudi.

Nakon hapšenja prebačen je na neotkrivenu lokaciju.

Komandovao 900 ljudi

Njegov je otac karijeru započeo kao campiere (naoružani čuvar) porodice D'Alì, bogatih zemljoposjednika koji su bili među osnivačima Banco Sicule. Postao je nadglednik imanja zemljišnih posjeda D'Alìja, a oni su mu predali značajan posjed u području Kastelvetrana. Međutim, ispostavilo se da je pravi novi vlasnik Salvatore Rina, s kojim je Mesina Denaro bio u savezu.

Nakon prirodne smrti oca u novembru 1998. Mateo je postao capo mandamento, odnosno vođa područja, uključujući Kastelvetrano i susjedne gradove. Nakon hapšenja Vinčenca Virge 2001. godine, koji je vladao u gradu Trapani, Mesina Denaro preuzeo je vođstvo mafije i u toj pokrajini. Govorilo se da komandovao otprilike 900 ljudi i da je očito reorganizovao 20 mafijaških porodica u Trapaniju u jednu organizaciju odvojenu od ostatka Koza nostre. Mafija Trapani smatra se glavnom u Koza nNostri i najmoćnijom uz porodicu u Palermu.

N.M.