Vijesti 30.09.2022.

Ko je Vlada Mandić, bivši rukometaš Partizana i nasilnik koji je uhapšen u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Policija u Banjaluci uhapsila je sinoć u naselju Borik Vladu Mandića i Adama Šukala, funkcionere Srpske napredne stranke. Policajci su zaustavili automobil u kojem su bila njih dvojica, pretresla vozilo, a potom ih, navodno bez objašnjenja, privela. Oni su saslušani u policiji, a potom pušteni, ali nije jasno da li su saslušani u svojstvu građanina ili ih organi Republike Srpske sumnjiče za neko krivično djelo.

Adam Šukalo je bivši poslanik SNS-a u Skupštini Srbije, dok je Vlado Mandić bivši rukometaš i takođe istaknuti član vadajuće partije u Srbiji. Obojica usu članovi Glavnog odbora SNS, piše Nova.rs.

Vlada Mandić je poznat u srpskoj javnosti kao plejboj koji je često mijenjao djevojke, ali bivši rukometaš ima i svoju mračnu stranu. On je optužen da je pomagao u pokušaju ubistva bivšeg vozača njegovog oca Dejana Markovića 2002. godine.

Prema navodima optužnice, Mandić je namamio Dejana Markovića, inače bivšeg vozača njegovog oca Momčila Mandića, na Ušće gdje ga je ranio njegov rođak Draženko Mandić.

Apelacioni sud je 2016. godine pravosnažno oslobodio Vladu Mandića za pokušaj ubistva.

Vlada Mandić je, po nekim informacijama, između ostalog zadužen i za “povjerljive poslove” SNS-a, među koje spada i rasturanje protesta i mitinga opozicionih stranaka u Srbiji, a svojevremeno je viđan i u Crnoj Gori. Tokom kampanje za lokalne izbore u Nikšiću privođen je u sa još osam osoba, među kojima je bila i “bezbjednosno interesantna osoba” iz Beograda Dane Šijan.

Rukometaš je inače sin Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Vladi Radovana Karadžića. Stariji Mandić je uhapšen 2003. godine u Budvi i isporučen Bosni i Hercegovini zbog optužbi za organizovani kriminal. Hapšen je i u Srbiji, u akciji “Sablja” poslije ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Osim što je bio ministar, Momčilo Mandić je u ratno vrijeme postao i uspješan “biznismen”. U njegovom vlasništvtu je naftna kompanija “Manko”, nekoliko benzinskih pumpi i drugih firmi čija vrijednost je procjenjena na više desetina miliona evra.