Vijesti 23.01.2016.

Ko kaže da piju: Rusi desetkovali uvoz alkohola

ČITANJE: 1 minuta
rusija alkohol
Rusija je registrovala rekordan pad uvoza alkoholnih pića prošle godine, što je rezultat slabljenja rublje i kupovne moći Rusa, piše dnevni list Komersant.

Uvoz viskija, najpopularnijeg stranog pića u zemlji, smanjen je za 22,3 odsto, na 33,59 miliona litara, dok je uvoz ruma pao za 35 procenata, na 4,76 miliona litara, piše list, pozivajući se na carinsku statistiku.

Podaci su takođe pokazali da je Rusija uvezla 32,6 odsto manje vina i 33,7 procenata manje šampanjca prošle godine u odnosu na 2014, prenosi portal “Moskva tajm”.

Najoštrije smanjenje je zabilježeno kod uvoza votke, za oko četiri puta, što se objašnjava gotovo potpunom obustavljanju snabdjevanja iz Ukrajine.

Predstavnici ruskih preduzeća koja se bave uvozom alkoholnih pića su, u anketi Komersanta, ovako oštar pad pripisali padu vrijednosti ruske valute i platežne moći Rusa.

-Ovo je vjerovatno najgora situacija na tržištu koju pamtim, potražnja je dramatično pala- izjavila je za list Irina Fomina, predsjednica kompanije MBG koja se bavi uvozom vina.

Ako se slabljenje rublje nastavi, preduzeća koja se bave uvozom alkoholnih pića će biti prinuđene da podižu cijene, zaključuje Komersant.

(B92)