Svijet 28.09.2020.

KO KOGA PODRŽAVA U RATU NA KAVKAZU: Erdogan i Izetbegović uz Azerbejdžan

ČITANJE: 5 minuta

Već dva dana besni rat između Azerbejdžana i Jermenije. I dok vojnici i civili ginu na obe strane, zvaničnici dve zemlje prebacuju odgovornost jedni na druge.

Svet ni u ovom sukobu nije ostao jedinstven, prenosi B92. Pojedine države otvoreno pokazuju na čijoj su strani, druge apeluju na smirivanje sukoba, mnoge se nisu ni oglasile…

Među prvima je reagovala Rusija saopštenjem Ministarstva spoljnih poslova u kome se poziva da “strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije.”

Oglasio se ovim povodom i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je još jednom u ime zvanične Moskve zatražio “hitno zaustavljanje borbene akcije u zoni sukoba.”

“Nastavljamo da pratimo situaciju veoma pažljivo. Verujemo da borbene akcije moraju da se odmah zaustave i uspostavi proces rešavanja problema, kao i da se posledice nedavnog pogoršanja situacije prebace u političku i diplomatsku sferu”, rekao je Peskov, i dodao da je Rusija “uvek zauzimala neutralnu poziciju”.

Jedna od zemalja koje nisu skrivale koju stranu podržavaju je Turska koja je saopštila da “Jermenija mora odmah da prekine neprijateljstvo prema Azerbejdžanu koje će region baciti u vatru”. Turski ministar odbrane Hulusi Akar je istakao da je najveća prepreka miru i stabilnosti na Kavkazu neprijateljski stav Jermenije. On je Jermeniju osudio zbog, kako navodi, provokacija prema Azerbejdžanu. Turski ministar je rekao da će Ankara podržati Baku “svim sredstvima”. Turski stav pocrtao je još jednom i predsednik zemlje Redžep Tajip Erdogan. On naime smatra da je Jermenija prepreka miru i poručio da će Turska nastaviti da podržava Azerbejdžan u sukobu oko Nagorno Karabaha.

Erdogan je danas na Tviteru pozvao Jermene da ustanu protiv lidera koji ih, kako kaže, “vuku u katastrofu” i najavio da će se solidarnost Ankare sa Bakuom nastaviti.

“Jeremenija, koja je ponovo napala Azerbejdžan, pokazala je još jednom da je najveća pretnja miru u regionu”, rekao je Erdogan i pozvao “ceo svet da stane uz Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv invazije i brutalnosti”.

Povodom oružanih sukoba koji traju od juče oglasila se i Francuska koja je pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu međusobna neprijateljstva. “Francuska je izuzetno zabrinuta zbog te konfrontacije”, izjavila je portparolka francuskog ministarstva inostranih poslova Francuske Agnes bon der Mil, čija zemlja, zajedno sa SAD i Rusijom, predsedava Minskom grupom, posrednikom između Jermenije i Azerbejdžana.

I Iran je apelovao na zaraćene strane da hitno prekinu sukobe oko Nagorno Karabaha. “Iran pažljivo prati konflikt sa zabrinutošću i poziva na hitno okončanje konflikta i početak razgovore između dve zemlje”, rekao je Katibzadeh. On je kazao da je Teheran spreman da upotrebi sve svoje kapacitete da pomogne kako bi počeli razgovori između dve strane.

U ime Ujedinjenih nacija oglasio se generalni sekretar te organizacije Antonio Gutereš koji je apelovao da se Azerbejdžan i Jermenija vrate pregovorima. Osuda eskalacije nasilja stigla je i iz SAD. Stejt department je saopštio da bi obe strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s retorikom ili postupcima koji bi dodatno produbili tenzije, preneo je Rojters. Da će Amerika pokušati da zaustavi nasilje koje je buknulo u nedelju između Jermenije i Azerbejdžana najavio je predsednik Donald Tramp.

“Veoma pomno gledamo na to. Imamo puno dobrih odnosa u tom regionu. Videćemo da li to možemo da zaustavimo”, rekao je on.

Sa Balkana takođe stižu reakcije.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je pismo predsedniku Azerbajdžana Ilhamu Alijevu u kojem je osudio jermenski artiljerijski napad koji je doveo do eskalacije sukoba u azerbejdžankom regionu oblasti Nagorno Karabah s većinskim jermenskim stanovništvom. Džaferović je naveo da BiH poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Azerbejdžan, s kojom ima izuzetno dobre prijateljske odnose.

Izetbegović: Imaju pravo da se brane

Oglasio se i lider SDA Bakir Izetbegović koji je rekao da jermenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbejdžanu.

“Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu, nakon artiljerijskih napada armenskih snaga. Po međunarodnom pravu regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana, te objavljivanje rata od strane Armenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerisati, naročito nakon što je meta armenskih napada bilo i civilno stanovništvo.

Scene iz Azerbejdžana nas po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije.

Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tokom 90-ih izvršile armenske snage, protjeravši brojne izbjeglice i spriječivši ih kasnije da se vrate svojim domovima.

Tijela međunarodne zajednice, prije svega OSCE koji ima mandat po ovom pitanju,su dužna da reaguju na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga sa teritorije Azerbejdžana.

Svako ohrabrivanje armenskih nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice , ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba. Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbejdžana po ovom pitanju”, poručio je Izetbegović.

(SB/banjaluka.net)