Politika 08.02.2023.

Ko to prijeti “nasiljem” Šmitu? Oglasili se iz PIC-a o “ugroženosti”

ČITANJE: 2 minute

“Pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinose podjelama u društvu i skreću pažnju sa suštinskih reformi koje su potrebne BiH. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pozivaju glavne aktere u cijeloj zemlji da ulože energiju u rješavanje najhitnijih izazova s kojima se BiH suočava, a to su: ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i napredovanje BiH na njenom evroatlantskom putu”, poručili su ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC).

Kako su rekli, još jednom izražavaju svoju čvrstu i dosljednu podršku Kristijanu Šmitu i njegovoj ulozi u Bosni i Hercegovini u nadziranju spovođenja civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira zahvaljuju Kristijanu Šmitu na njegovom opredjeljenju da sarađuje sa svim akterima u Bosni i Hercegovini na pronalaženju stabilnih i trajnih rješenja potrebnih za provedbu preostalih elemenata Programa 5+2 čime bi došlo do uspješnog okončanja međunarodne supervizije u BiH.

“Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira spremni su pružiti svoju pomoć i podržati domaće zvaničnike u njihovim nastojanjima da osiguraju prosperitetnu budućnost za sve građane koji žive u BiH”, navedeno je u reakciji.

Međutim, nije navedeno o kakvim tačno prijetnjama se radi i ko je prijetio Šmitu. Posljednji slučaj koji se okarakterisao kao prijetnja Šmitu, a s kojima je javnost upoznata je slučaj iz protesta u Banjoj Luci od prošle godine kada je masa okupljna na Trgu Krajine skandirala “Iz Milića krenula je svita, da obori Kristijana Šmita, e moj Šmite ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama”.

Ovo se odigralo u aprilu prošle godine na skupu podrške vlastima Republike Srpske koji je organizovan povodom odluke Kristijana Šmita o zabrani raspolaganja nepokretnom imovinom.

Oznake: Kristijan Šmit