Sport 05.12.2015.

Kobijev šut najgori u posljednjih 55 godina

ČITANJE: 1 minuta
Kobi Brajant
Tokom blistave karijere Kobi Brajant je osvojio mnogo timskih i individualnih priznanja, ali sada je na putu da obori i jedan negativni rekord.

Brajant ima 37 godina, nedavno je objavio povlačenje i mučio se sa povredama, pa ove sezone igra ubjedljivo najgore u karijeri. Prema bazi podataka Basketball Reference, Kobi je na putu da ima najgori procenat šuta još od sezone 1960/1961, kada je Vudi Soldsberi iz igre imao 29,9%.

Osim njega, nijedan drugi NBA igrač nije imao procenat šuta ispod 31% od 1954. godine, a Brajant ove sezone za sada šutira skandaloznih 30,5% iz igre. “Konkurencija“ Kobiju jeste i ruki Denvera Emanuel Mudijej, koji za sada ima 32,5% šuta iz igre.

Najgori procenat šuta u ovom milenijumu imao je plej Šarlota Kemba Voker u sezoni 2011/2012 (36,6%), a prošle sezone Trej Burk je imao 36,8% šuta iz igre. Tandem Brajant-Mudijej na putu je da ih ’prešiša’.

Tokom karijere Brajant je osvojio pet NBA titula, dva puta je bio MVP finala, jednom MVP sezone. Bio je 17 puta učesnik Ol-star vikenda, četiri puta MVP na Ol-staru, 11 puta je biran u najbolju petorku lige, devet puta u najbolju defanzivnu petorku.

Bio je dva puta pobjednik u takmičenju u zakucavanju, a i najbolji je strelac u istoriji Lejkersa u kojima je i proveo čitavu karijeru. Trenutno je treći strijelac u istoriji NBA iza Karima-Abdula Džabara i Karla Melouna, a samo je Vilt Čembrlen (100) ubacio više poena od njega na jednoj NBA utakmici (81).

(B92)