Vijesti 04.01.2016.

Kobni pružni prelaz kod Prijedora odnosi živote: Građani traže hitno rješenje

ČITANJE: 2 minute
pruga prijedor
Nakon tragedije koja se desila u subotu, a čiji je bilans četvoro mrtvih, ponovo su krenuli apeli nadležnima da se, konačno, bilo šta uradi na pružnom prelazu kobnog naziva ”trinaesta” u Prijedoru kako bi se smanjila stradanja. Mještani tog dijela grada više ne mogu da gledaju silne udese.

-Izaći ćemo svi građani i zaprijetićmo ovaj put, prugu i sa jedne i sa druge strane, da nam se ovdje stavi rampa, da mi ne doživljavamo više ove traume i ovoga straha. Nama je svega dosta- kaže Aida Okić.

Rješenje za pružni prelaz „Trinaesta“ je automatizacija. Tako barem tvrdi direktor Željeznica Srpske, Dragan Savanović. Automatska rampa trebalo je još 2014. godinem da se nabavi donatorskim novcem, koji je preusmjeren za sanaciju šteta od poplava. Ali nije. Zato bi mogla ove godine.

-U razgovoru sa direktorom Puteva dogovorili smo da se to neizostavno uradi u 2016. godini, ja očekujem da će biti urađeno. Da će biti rekonstruisana raskrsnica i instalisan automatski pružni prelaz koji se aktivira, odnosno aktivira prolaskom, odnosno odlaskom, nailaskom voza- kaže Dragan Savanović, direktor “Željeznica”.

Iz Puteva Srpske danas ni riječi. Na telefon direktora tog javnog preduzeća javila se nepoznata ženska osoba i rekla nam da nije primjereno da zovemo nedjeljom. Zatim i prekinula vezu. Kad smo drugi put nazvali, ista osoba je poručila da je direktor Puteva izašao, da nije ponio telefon i da nazovemo za nekoliko sati. Nakon toga niko se nije javljao.

Zato su se javili u Udruženju za unapređenje saobraćaja. Kažu da je je vrijeme da se ”trinaesta” bolje obezbijedi.

-Ovaj pružni pravac na ovoj mikrolokaciji je veoma je opterećen i sa čestim saobraćajnim nesrećama sa smrtnim ishodomima u posljednjih deset godina se dogodilo negdje devet smrtno stradalih i negdje oko 25 teško ili lakše povrijeđenih lica- kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja na unapređenje saobraćaja.

Andrejev krst, znak stop i propisana udaljenost, koji već postoje na pružnom prelazu “trinaesta”, očito, nisu dovoljni. Dok se nešto ne riješi još jedan apel vozačima – na tom mjestu otvorite četvoro očiju.

(ATV)