STRIČIĆI Počela centralna manifestacija Kočićevog zbora

U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra Kočića, danas je počela centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora.

U okviru ove tradicionalna manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pjesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni vijenci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i delegacije Mjesne boračke organizacije Stričići i Pavići.

Na spomenik poginulim srpskim borcima vijence su položile delegacije Pokrajinske vlade Vojvodine, Boračke organizacije Republike Srpske, Boračke organizacije grada Banjaluka, organizacije proistekle iz proteklog odrambeno-otadžbinskog rata i mjesne zajednice Stričići i Pavići.

U okviru Kočićevog zbora danas je za 11.00 časova planirano otvaranje druge kuće na Kočićevog ognjištu, a u podne će ispred Osnovne škole u Stričićima biti održan kulturno-umjetnički program.

Nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, džipijada, učešće padobranaca, te borba bikova za nagradu “Jablan” predviđeni su od 13.00 časova.

Tradicionalna manifestacija Kočićev zbor, u okviru kojeg su organizovani brojni sadržaji i predstavljena turistička ponuda, počela je 19. avgusta, a završava se danas.

Na svečanoj akademiji, održanoj sinoć u Banskom dvoru u Banjaluci, uručena je nagrada ovogodišnjem dobitniku Kočiećeve nagrade lingvisti Miloradu Telebaku za cjelokupno lingvističko i književno djelo.

Lana Bajrić, učenica petog razreda Osnve škole “Dositej Obradović” iz Banjaluke, dobitnica je nagrade “Zmijanjče” koja će joj biti dodijeljena danas u okviru Kočićevog zbora.

(Srna)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji