Magazin 22.08.2018.

“KOČIĆEV ZBOR” Radionica Zmijanjskog veza večeras u parku “Petar Kočić”

ČITANJE: 1 minuta

Radionica Zmijanjskog veza u organizaciji Muzeja Republike Srpske, biće održana večeras u Parku “Petar Kočić” u 18 časova, a cilj je da kulturno, etnološko blago i muzejska građa, budu prezentovani i približeni publici manifestacije “Kočićev zbor”.

Saradnica Muzeja RS Svjetalana Marković djecu i odrasle upoznaće sa tehnikom izrade Zmijanjskog veza i osnovnom simbolikom u ornamentima.

– Radionicu posvećujem veziljama sa Zmijanja čija imena niko nije zabilježio, a koje su svojim radom doprinijele da se dio našeg nasljeđa svrsta u kulturno blago cijelog čovječanstva- poručila je Markovićeva.

Zmijanjski vez je baziran na motivu krsta po kome naziv nosi i sama tehnika izrade (pokrstica, krstač), a karakterišu ga pretežno geometrijski ornamenti u strogom rasporedu i simetriji. Bogata ornamentika i neskrivena simbolika u motivima nude neiscrpnu inspiraciju za rad.

Dok jednostavna tehnika izrade i svedenost na jednu boju omogućavaju brzo savladavanje same tehnike veza, kompleksnost motiva traži potpunu pažnju i prisutnost onog ko se upusti u stvaralački proces. Kao dio tradicije vez se najlakše savladava u neposrednom kontaktu, prenošenjem znanja i vještina sa generacije na generaciju.

Iako je nastao nadomak našeg grada i njegovao se nepromijenjen vijekovima, zmijanjski vez, poznat i kao plavi vez, svoju popularnost stiče tek uvrštavanjem na listu svjetske nematerijalne baštine UNESKO-a, krajem 2014. godine.

(Srpskainfo)