KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel.

Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo da ste“.

Kako kažu, baraka pored Gradskog mosta koju koriste od 2003. godine i koja je već prepoznatljivo mjesto okupljanja mladih u gradu, planira se rušiti da bi se na tom mjestu sagradio hotel.

– Uputili smo primjedbu Gradskoj upravi da je to prije svega javna površina koja pripada svim građanima, i da ovo što se sada planira uraditi je izmjena u korist privatnog vlasništva – kaže izvršna direktorka omladinskog centra Aleksandra Štrbac, koja ističe da već dugo kruže informacije da će se na toj lokaciji praviti hotel, ali da je ovo sada prva zvanična potvrda.

Organizacija „Zdravo da ste“ postoji već dvije decenije i jedna je od najaktivnijih u Banjaluci koja konstantno priprema sadržaje za omladinu. „Njihova“ šarena baraka u Obilićevu postala je već kultno mjesto okupljanja djece i mladih.

Članovi organizacije razočarano ističu da je Banjaluku u posljednje vrijeme zahvatio trend planskih izmjena koje ne zadovoljavaju interese mladih generacija. Naglašavaju i da omladina nema svoj prostor za korišćenje, zbog čega se ovo udruženje priključilo i brojnim protestima građana za očuvanje svoje životne sredine.

Podršku su tako dali nedavnim okupljanjima stanara u Novoj Varoši za zaštitu zelene površine, kao i građanskoj Inicijativi za Borik, koja je uspjela sačuvati dječje igralište u tom naselju.

– Važno je da građani imaju što više koristi od nekretnina u vlasništvu Grada, pošto ni mnoge privatne inicijative nisu pokazale razumijevanja da obezbijede zajednici neki prostor – naglasila je Štrbac.

Iz Centra za životnu sredinu upozorili su da se izmjena plana u javnosti predstavlja kao izgradnja objekata društvenog standarda, ali da je to samo dijelom istina.

– Naime, za te lokacije je planirana izgradnja stambeno-poslovnih objekata u privatnom vlasništvu u okviru kojih će biti društveni sadržaji. Konkretno za lokaciju u Obilićevu na kojoj se nalazi „Zdravo da ste“ omladinski centar je predviđeno da u okviru hotela imamo društvene sadržaje. Postavlja se pitanje šta osim kafane u okviru hotela moze da funkcioniše – upitala je Jelena Brkić iz Centra.

Iz Gradske uprave juče nismo dobili odgovor u vezi plana za gradnju hotela kod Gradskog mosta.

Nacrtom regulacionog plana predviđena je izgradnja hotela sa četiri sprata, sa pripadajućim zelenim i popločanim površinama.

– U skladu sa ostvarenim brojem parking mjesta unutar planiranog objekta i na dijelu javnih parking površina, definisaće se kapacitet hotela, odnosno planirani broj soba. Unutar objekta predviđeno je i smještanje javnih službi i drugih društvenih djelatnosti. Takođe, planirana je rekonstrukcija postojećeg parking prostora na lokaciji, te uređenje pješačkih površina uz Vrbas – stoji u tekstualnom dijelu nacrta.

Izmjene

Podsjetimo, Regulacioni plan za interpolaciju objekata društvenog sadržaja, osim ove, obuhvata još šest mikrolokacija u gradu: prostor između Ulice Zmaj Ognjenog Vuka, Mojkovačke ulice i njihovih ogranaka u Lazarevu, kao i na uglu Ulica Vasilija Ostroškog i Hajduk Veljka u ovom naselju,  uz Ulicu Palih boraca u Adi, uz Ulicu Petra Velikog u Česmi, između Aleje Svetog Save, Ulice Vase Pelagića, ogranka Ulice Nikole Pašića u centru i na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića.

(Srpskainfo)

PRVI REZULTATI IZ ŠTABOVA: Jerinić i Ćurić proglasili pobjede u Doboju i Trebinju

Mirko Ćurić je, prema prvim preliminarnim rezultatima iz izbornih štabova, novi gradonačelnik Trebinja, a u Doboju ubjedljivu pobjedio je dobio Boris Jerinić. Kandidat koalicije okupljene oko SNSD za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, novi je prvi čovjek grada sa prednošću više od 4.000 osvojenih glasova, pokazuju nezvanične informacije iz izbornih štabova političkih subjekata Trebinja. Na osnovu

ČUBRILOVIĆ: Na tužan način otišao kralj narodne muzike

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, uputio je saučešće porodici i svima onima koji vole Šabana Šaulića. “Šaban Šaulić je jedan od najpoznatijih folk pjevača čije pjesme, već pet decenija, slušaju i vole pripadnici svih naših naroda i brojnih generacija. Na tužan način je otišao kralj narodne muzike”, naveo je Čubrilović. Podsjećamo, pjevač narodne

Buka i glasna muzika narušavaju odmor stanara

Stanarima koji su prekršili kućni red u stambenim zgradama prošle godine je izdato 28 prekršajnih naloga, dok je ove godine do sada izdat jedan, rekli su u Odjeljenju komunalne policije. Dodaju da stanari najčešće prijavljuju buku i puštanje glasne muzike u vrijeme popodnevnog i noćnog odmora. Kazne za one koji krše pravila kućnog reda u

Raspad opozicije u RS poslije poraza na izborima

Predizborni opozicionari u entitetu Republika Srpska ostali su na istoj poziciji i nakon oktobra prošle godine. Ipak, ne svi, jer su neki članovi SDS-a i NDP-a odlučili potpuno promijeniti kurs i uhvatiti se pod ruku sa vladajućom strukturom zaboravljajući sve izgovoreno. Članovi Saveza za promjene su državnu vlast također zamijenili opozicionim predznakom. Istina, ne još

Preminuo političar Slobodan Popović

Preminuo je Slobodan Popović, bivši poslanik SDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. “On je bio sedam ili osam dana u bolnici. Koliko ja znam, imao je izliv krvi u mozak. Bio je u bolnici u Banjaluci, ali, nažalost, tačno je, preminuo je”, potvrdio je za “Avaz” Borislav Borenović, predsjednik PDP-a. “Danas nas je

POSLOVNA PRILIKA Još samo tri dana za ponude za “Staklenac”

Više atraktivnih gradskih poslovnih prostora ponuđeno je u zakup, pod izuzetno povoljnim uslovima, a zainteresovani zakupci imaju još samo tri dana za podnošenje prijava. Uz popularni “Staklenac”, jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, i javno sklonište u kojem se svojevremeno nalazio poznati klub “Pećina” ponovo je ponuđen na dugoročno iznajmljivanje, saopšteno je iz

Na PMF-u najsavremenija učionica za istraživanje

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i nevladine organizacije Save The Children za Sjeverozapadni Balkan, potpisali su Memorandum o razumijevanju. Kako je navedeno na sajtu Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet i  Save The Children će sarađivati u realizaciji projekta Enable BiH, koji ima za cilj jačanje obrazovanja iz oblasti STEM disciplina u našoj zemlji. Tako