Vijesti 10.01.2016.

Kod Kineza otkriven višak robe veći od dva miliona KM

ČITANJE: 2 minute
novac
Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH saopštila je da je, nakon okončane kontrole obveznika koji su bili predmet akcije “Kurir”, popisom robe kod šest obveznika čiji su vlasnici kineski državljani otkriveno da po knjigovodstvenoj vrijednosti postoji višak robe od 2.159.955 KM, a kod nekih manjkovi robe od 688.552 KM.

Robu, za koju je utvrđeno da predstavlja višak i da obveznici za nju nisu imali nikakvu dokumentaciju o porijeklu, oduzeli su službenici UIO, dok će za sve utvrđene manjkove robe, u skladu sa Zakonom o PDV-u u BiH, poreski inspektori Uprave obračunati i naplatiti pripadajući porez na dodanu vrijednost.

Akciju kodnog naziva “Kurir” 21. decembra započeli su službenici UIO i Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, prema nalogu Suda i Tužilaštva BiH, a uz podršku MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Posavskog kantona i MUP-a distrikta Brčko. Saradnja je realizovana i sa policijskim službenicima Hrvatske /USKOK/.

U dobro pripremljenoj i izvedenoj akciji utvrđeno je da se kineska roba na tržištu BiH prodavala “na crno”, a novac dobijen od prodaje robe pretvarao se najvećim dijelom u evre i manjim dijelom u američke dolare, te se putem posrednika, državljana BiH, iznosio van carinskog područja BiH u susjednu Hrvatsku, gdje je polagan na račune jedne komercijalne banke.

Odatle je kasnije finansijskim transakcijama prebacivan na račune u Kini. Na taj način je iz BiH izneseno više od 11 miliona evra i oko 50.000 dolara.

Ranije je prema zahtjevu Tužilaštva BiH, Sud BiH odredio mjere zabrane za određeni broj lica koja su bila privedena u ovoj akciji.

-Kao konačan epilog cijelog slučaja, očekuje se da bude podignuta i potvrđena optužnica za postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela iz oblasti indirektnih poreza, te njihovo procesuiranje pred nadležnim pravosudnim institucijama- navedeno je u saopštenju UIO.

(Srna/NN)