Vijesti 18.12.2015.

Kod kuće je ipak bolje: Izbjeglice napuštaju Austriju i vraćaju se u domovinu!

ČITANJE: 1 minuta
Izbjeglice
Sve više izbjeglica se dobrovoljno odlučuje na povratak kući, jer su im od Austrije i Evrope ostala neispunjena očekivanja, ukazuje danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Ogroman talas izbjeglica, sa kojim je Austrija bila suočena mjesecima, u potpunosti je splasnuo, što se vidi po brojkama dolaska izbjeglica i praznim smještajima  na granici. Statistički podaci ukazuju na još jedan trend, a to je da sve više izbjeglica, koje su došle u Austriju, odlučuju da se dobrovoljno vrate.

Od sredine septembra je taj trend prisutan, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Mnogi se odlučuju da se vrate kućama jer su, u želji za boljim životom, prilikom dolaska u zapadnu Evropu bilu suočeni sa realnošću na terenu. Smatraju da su često loše tretirani i da se prema njima ophode nehumano, a i dugo čekanje na dobijanje azila, kao i suočavanje sa predrasudama u stanovništvu, navodi mnoge da se vrate u svoje zemlje.

U oktobru je veliki broj izbjeglica odlučio da se dobrovoljno vrati – 307 njih se vratilo u toku tog mjeseca iz Austrije. Kada je riječ o zemljama porijekla među “povratnicima” je najviše građana sa Kosova, Iraka, Irana i Avganistana.

Od januara do novembra je Austriju, dobrovoljno, napustilo 1.100 ljudi sa Kosova, 530 iz Iraka i 120 iz Avganistana. Eksperti očekuju da će broj onih koji će se dobrovoljno vraćati u domovinu rasti isto kao što je rastao i broj izbjeglica koji je krenuo put Evrope.

(Kurir)