Magazin 27.05.2016.

Koja, Disciplina kičme: Šta je alternativa kad nema mejnstrima?

ČITANJE: 3 minute

Disciplina kičme promoviše svoj posljednji album “Opet” 28. maja u bašti SKC – a. Ovo nije obična promocija već i dokaz da beskompromisna karijera nema ograničen rok pošto je bend doživio čak trideset i pet godina karijere.

Šta nas očekuje na koncertu u SKC-u? Kako sad biraš repertoar za koncert kad je toliko albuma u karijeri DK?

Nastup Discipline kičme 28. maja u Bašti SKC-a je ustvari koncertna promocija našeg novog albuma “Opet.”, no, set-lista će biti za tu priliku ukrašena i starijim hitovima. Trudimo se da se ne ponavljamo, naime, pazim koliko mogu da set lista na koncertu bude ponešto drugačija u odnosu na prethodni koncert u istom mjestu.

Da li je pljuvanje svih nas po nekom jugolsovenskom i srpskom mejnstrim rokenrolu bila greška? Kao da je nestankom tog nekog mejnstrim rokenrola i onaj antipod – alternativni rokenrolom postao takođe na neki način manje važan? Da li je neophodno da postoji taj neki komercijalan segment da bi postajao i onaj drugi?

Protiv kvalitetnog mejnstrima nemam ništa protiv, što kvalitetniji mejnstrim, to je i bolja alternativa. Nisam ni tada napadao mejnstrim rokenrol, samo B. Dugme, tj. banalno miješanje folk i rok muzike, inače koncept maznut od Yu grupe, koja se time čedno i entuzijastički bavila prije svih. Potom je trebalo dići glas protiv te neku zadrtosti koja je ovdje vladala naspram punk-a ili generalno novih stremljenja u rnr-u, a takođe sam kritikovao i one koji su propagirali u svojim tekstovima neku mačo mužjačku ideologiju. Međutim, sve pomenuto danas, poslije rascjepa Jugoslavije i sunovrata svih vrijednosti, ponovo hara medijskim i kulturnim prostorom i pravi odgovor je vrlo banalan – mejnstrim rokenrol nije više unosan biznis, zato ga i nema po ovim novokomponovanim formatiranim medijima. A đe je onda tu alternativa?

Toni Bler je primao Oasis, kraljica Bitlse, čak su i Stonsi su dobili priznanja. Da li rokenrol muzičari trebaju da primaju plakete od političara kao što je to nedavno bio slučaj na Tašmajdanu kada je gradonačelnik dijelio priznanja rokerima? Da li bi ti odbio priznanje i da li si se osjetio da su te preskočili ili ti je drago da nisi ni pozvan tada na Tašmajdan?

Jako sam se uzrujao i nisam mogao danima da spavam zbog toga. Kako već rekoh negdje, znaju oni koga ne treba da zovu. Bio je jedan pokušaj mislim 2007., svakog dana me je zvao čovjek ne bi li nas privolio da nastupimo ispred skupštine za novu godinu, sa trubačima i nekim turbo folk pjevačicama, ali bogami i rok grupicama koje su pristale da se tu pojave, no, to se nije desilo, niti će se desiti. Šarlo je svojevremeno dobio nagradu u obliku plakete i gipsane ptice od SSOJ ili SKOJ-a, ne znam tačno, i eto ih negdje tamo u nekoj kutiji. Ipak, sa tom plaketom sam svojevremeno odložio odlazak u JNA na par godina, no poslije sam morao da se pomučim bez plakete.

Da li će DK imati album na čijem omotu neće biti tvoj crtež?

Niste se informisali dobro, to već postoji. Naime na živom albumu iz 1987. “Najlepši hitovi!Uživo” sa koncerata 1986. iz Akademije, uvršten je i Flekin crtež, mala reklamica za Akademiju, što zaista jeste jedini put da se tako nešto desilo. Nekako nikad nisam odvajao muziku od dizajna albuma ili plakata za Disciplinu kičme, te tako nisam druge ljude zvao da to urade. A s obzirom na to da nisam školovan dizajner ili likovni umjetnik, mislim da je to prava odluka.

(nedeljnik.rs)