Magazin 11.01.2016.

Koja je uloga kuma i kako se postaje kum kod Srba?

ČITANJE: 2 minute
kumstvo kod srba krstenje
Kum se, po tradiciji, poštuje kao najveći rod po krvnoj liniji.

Kumstvo je najjače duhovno srodstvo u srpskom narodu. Kum vjenčava i krštava i njegova dužnost se prenosi sa koljena na koljeno. Svjedok je pred Bogom na krštenju i vjenčanju. Posrednik je između živih i mrtvih predaka. Bog pa kum- kaže se kod nas. Kumova kletva se smatra najtežom kod nas.

Za kuma se uzima čovjek koji nije nikakav rod po krvnoj liniji, ali je poželjno da bude iz jače kuće nego što je svoja ili bar iz jednake, da bi se od kuma, u slučaju nužde, mogla tražiti pomoć i zaštita.

Međutim, postoje i trenuci kada se kumstvo otkazuje. Na primer, ako u kući mnogo umiru djeca ili ako kum mnogo osiromaši, pa on to sam predloži. Kumstvo može i privremeno da se otkaže, ako je kum u žalosti u vrijeme kada treba da vjenča ili krsti, ali se poslije kumstvo nastavlja.

Kum se, po tradiciji, poštuje kao najveći rod po krvnoj liniji. Ukoliko se kum iz bilo kojeg razloga mijenja, prvo se traži oproštaj od starog kuma, pa se tek onda traži nov kum i stvara novo kumstvo.

Ono što nije mnogo poznato jeste da se u našem narodu kumstvo sklapa iz najrazličitijih razloga. Jedan od takvih razloga je šišano kumstvo. Naime, ako redovni kum ne može iz bilo kojih razloga da bude i šišani kum (onaj koji prvi put ošiša novorođenče), onda se za prvo šišanje traži novi kum i to najčešće tako što se novorođenče iznese na ulicu, pa ko prvi naiđe, postaje djetetu šišani kum.

Na isti takav način sklapa se i kumstvo iz nužde. Recimo, ako nekome ne mogu da se u kući održe djeca, uzme se novorođenče i ostavi se na sred raskrsnice samo, a roditelj se sakrije negdje i posmatra ko će prvi prići djetetu. Taj koji prvi naiđe, uzima se za kuma. Međutim, tek poslije trećeg krštavanja, on se smatra pravim kumom. Isto tako se i za vjenčanja uzimao kum iz nužde, ponajčešće ako je vjenčanje obavljano u bježaniji i na brzinu.

vencanje

 

Postoji i kumstvo za smirivanje osvete. To je važilo za krajeve u kojima je vladala krvna osveta, pa je bilo slučajeva da se zavađene strane pri mirenju okume, da bi se prekinulo sa osvetom.

(Opanak.rs)