Biznis 18.06.2024.

Koji poslovi su najbolje plaćeni u BiH?

ČITANJE: 2 minute

Neto plate isplaćene u Bosni i Hercegovini u aprilu ove godine su realno više za 8,5 odsto u odnosu na godinu ranije, usljed popuštanja inflatornih pritisaka, ali i manjka dostupnih radnika.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim licima u BiH za april 2024. godine iznosila je 1.374 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,6 odsto, a realno je veća za 1,5 odsto u odnosu na mart 2024. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prosječna neto plata za april na godišnjem nivou je nominalno viša za 10,7 odsto, a realno za 8,5 odsto.

Najviše, 15,9 odsto na godišnjem nivou su rasle plate zaposlenih u pravnim licima čija je djelatnost poljoprivreda, šumarstvo i ribolov, dok je rast iznad 10 odsto bio u djelatnostima snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom, te djelatnosti sanacije okoliša, zatim u građevinarstvu te stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima. Najmanji rast, 2,2 odsto na godišnjem nivou, bio je u djelatnosti poslovanje nekretninama.  U Analitičkom timu Bloomberg Adria ističu da prosječna neto plata nastavlja šesnaesti mjesec zaredom realno rasti usljed popuštanja inflatornih pritisaka, ali i manjka dostupnih radnika.

Zaposlenost u BiH je rasla za jedan odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prošle godine, te je zaposlenost u bh. ekonomiji trenutno na istorijskom vrhuncu.

“Takođe, registrovana nezaposlenost pala je za 4,9 odsto u prva četiri mjeseca ove godine što daje dodatan pritisak na rast plata s obzirom na sve manji bazen domaće radne snage”, ističe analitičar makroekonomije i tržišta kapitala Mihael Blažeković.

Manji bazen radne snage ogleda se i u povećanju kvota za uvoz stranih radnika gdje za novo zapošljavanje analitičari vide rast u 2024. u odnosu na 2023. za 23 odsto, dok je ukupno za produženje postojećih dozvola i novo zapošljavanje rast preko 50 odsto.

“Kad uporedimo najvišu prosječnu neto platu u Adria regiji – onu u Sloveniji i platu u BiH, vidimo da omjer polako ide u pozitivnom smjeru. Naime, u 2019. prosječna bosansko-hercegovačka plata bila je 41 odsto prosječne slovenačke neto plate, dok je danas taj omjer nešto povoljniji, na nivou 47 odsto”, naglašava Blažeković.

S obzirom na popuštanje rasta inflacije, kao i sve manji broj slobodnih domaćih radnika, Analitički tim očekuje nastavak realnog rasta plata u narednim mjesecima, prenosi Bloomberg Adria.