Vijesti 21.03.2021.

KOJIĆ: Istragom do odgovornih za smrt nevinih tokom NATO bombardovanja Doboja i Teslića 1995.

ČITANJE: 3 minute

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić izjavio je da se ovaj centar stavio na raspolaganje Tužilaštvu u Doboju koje je pokrenulo istragu protiv osumnjičenih za ratne zločine protiv civila tokom NATO bombardovanja Doboja i Teslića 1995. godine i da očekuje da istraga dođe do odgovornih za smrt nevinih.

– Postupak dobojskog Tužilaštva je izuzetno dobar. Mi smo tužilaštvu već poslali svoje istraživanje koje smo uradili prije više od pet godina u vezi sa NATO bombardovanjem Republike Srpske. U tom istraživanju postoji dio koji se odnosi na istragu dobojskih tužilaca, to jest na bombardovanje Doboja i Teslića – rekao je Kojić za “Politiku”.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju 3. marta je izdalo naredbu o sprovođenju istrage protiv NN lica osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardovanja vojnih i civilnih objekata na području opština Doboj i Teslić tokom avgusta i septembra 1995. godine.

Iz Tužilaštva navode da je istraga otvorena zbog postojanja sumnje da su osumnjičeni, kao pripadnici NATO avijacije, prilikom bombardovanja područja Doboja i Teslića u avgustu i septembru 1995. godine pričinili veću materijalnu štetu na vojnim i civilnim objektima, te izazvali pogibiju i povređivanje većeg broja lica.

Tokom istrage Okružnog javnog tužilaštva u Doboju protiv NN lica osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardovanja Doboja i Teslića 1995. godine biće saslušan veći broj svjedoka i oštećenih, te pribavljena dokumentacija o materijalnoj šteti na objektima, kao i medicinska dokumentacija o poginulim i povrijeđenim licima u ovoj agresiji, rečeno je Srni iz Tužilaštva.

Tokom NATO bombardovanja Republike Srpske od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine stradalo je više od 100 civila, a stanovništvo i danas trpi zdravstvene posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom, prenosi RTRS.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Akciju nazvanu “Namjerna sila”, u kojoj je prilikom bombardovanja koristio radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, NATO je pravdao eksplozijom na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi, iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja.

To je lično potvrdio i tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan Јasuši Akaši, ali i komandant UNPROFOR-a general Majkl Rouz.

Komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu, pukovnik Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi, izjavio je da su Srbi nepravedno bili optuženi samo da bi NATO imao povod za napad.

NATO je istovremeno sa “Namjernom silom” pokrenuo i akciju “Mrtvo oko”, čiji je cilj bio da se onesposobi protivvazdušni sistem odbrane Vojske Republike Srpske.

(SB)

Oznake: Milorad Kojić