Vijesti 14.10.2022.

Kojić: Očekujem maksimalne kazne za zločine na Petrovačkoj cesti

ČITANJE: 2 minute

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu izreći maksimalne kazne optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti 1995. godine.

“Postoje nesporni materijalni dokazi za monstruozan zločin koji je počinjen nad civilima u izbjegličkoj koloni. U iščekivanju fer i poštenog suđenja zasnovanog na činjenicama, očekujemo da se izrekne maksimalna kazna za ovaj zločin”, rekao je Kojić Srni.

Kojić je naveo da je pravosuđe Srbije ušlo u ovaj proces i uspjelo dokazati da postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina, a što je i definisano potvrđenom optužnicom.

On je napomenuo da je ovaj slučaj davno trebalo da bude procesuiran u Haškom tribunalu, a pošto nije tamo, trebalo je da bude pred pravosuđem Hrvatske.

U Beogradu bi danas trebalo da počne pripremno ročište u procesu poznatom kao “Petrovačka cesta” protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine u vojno-policijskoj akciji “Oluja” 1995. godine nad kolonom srpskih civila koja je bježala iz Republike Srpske Krajine.

Optužnica tereti oficire hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića da su u akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna u BiH.

U bombardovanju hrvatske avijacije 7. avgusta 1995. kod Bravskoga, mjesta koje se nalazi između Petrovca i Ključa, u izbjegličkoj koloni poginulo je deset osoba, među njima četvoro djece, dvadesetogodišnja djevojka i osamdesettrogodišnja starica, a nekoliko desetina ljudi je teže i lakše ranjeno.

Ova izbjeglička kolona krenula je iz sjeverne Dalmacije i Like i u Martinbrodu preko Une prešla u Republiku Srpsku.