Vijesti 13.12.2022.

Kojić: Očekujemo podizanje optužnice u predmetu “Jošanica”

ČITANJE: 2 minute

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će Sud BiH, nakon podizanja optužnice Tužilaštva, potvrditi optužnicu za zločine nad Srbima u predmetu “Jošanica” kako bi se krenulo u sudski proces u kojem bi zločinci bili adekvatno kažnjeni.

“Jedan ovakav zločin trebalo je da dobije sudski epilog još prije 20 godina. Znamo da je najmlađa žrtva imala svega dvije, a najstarija 88 godina. Zločini su počinjeni na monstruozan način, a porodica Višnjić je pretrpjela ogromna stradanja”, rekao je Kojić Srni.

Kojić kaže da se Jošanica nikada nije oporavila od ovog pokolja, jer je ovo selo i danas prepolovljeno po broju stanovnika, što govori da je postojala namjera da se u potpunosti etnički očisti srpsko stanovništvo sa tog područja.

On je rekao da Republički centar izražava zadovoljstvo što je postupajući tužilac doveo istragu u ovom predmetu do kraja i što se danas došlo u poziciju da se saslušaju osumnjičena lica i da se krene u podizanje optužnice.

Kojić je rekao da je Republički centar očekivao hapšenja šestorice pripadnika Višegradske brigade takozvane Armije BiH zbog ratnog zločina nad Srbima u Jošanici kod Foče 1992. godine, s obzirom na to da su po naredbi postupajućeg tužioca učestvovali u dijelu istrage u vezi sa ovim monstruoznim zločinom.

Šest uhapšenih na području Sarajeva i Goražda pod istragom su zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

(A. S.)

Oznake: Milorad Kojić