Politika 25.03.2023.

Kojić: Odlikovanje brigade HVO je dodatno poniženje srpskih žrtava

ČITANJE: 1 minuta

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je dodjela odlikovanja 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane, koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine, direktna uvreda za sve žrtve i njihov porodice.

– Upravo taj današnji čin, i to dan uoči obilježavanja strašnog zločina nad Srbima u Sijekovcu, dodatno ponižava srpske žrtve. Zločinom u Sijekovcu, koji je počinjen krajem marta 1992. godine, poslata je jasna poruka Srbima šta ih čeka, jer je taj zločin, nakon ubistva srpskog svata u Sarajevu, bio i okidač sukoba u BiH i čin agresije Hrvatske vojske na Republiku Srpsku – istakao je Kojić za Srnu.

On je dodao da je danas umjesto osude zločina nad Srbima u Posavini, koja je 1992. godine bila grad logora, uručena nagrada zločincima.

– Takve poruke šalju lošu sliku i samo produbljuju podijeljenost u cijelom regionu. Svi treba da osude zločine bez obzira na to ko ih je počinio i da se krene putem pomirenja, a ne da se zločinci nagrađuju – rekao je Kojić, podsjetivši da je u logorima u Posavini veliki broj Srba prošao strašne torture, a mnogima od njih ni danas nisu pronađene kosti.

On je naveo da su demokratija i sloboda govora danas još jednom demonstrirani u Republici Srpskoj, dodavši da u FBiH i Hrvatskoj ne postoji lokalna zajednica gdje bi ovakav obrazac ponašanja od srpskih predstavnika bio prihvaćen i ostao bez reakcije.

(Srna)

Oznake: Milorad Kojić