Vijesti 18.10.2022.

Kojić: Sud kupuje vrijeme da bi Mahmuljina držao na slobodi

ČITANJE: 2 minute

Sud BiH u slučaju bivšeg komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina i vještačenju dokumentacije postupa isto kao i u predmetu „Dobrovoljačka“, gdje se odlažu zakazana ročišta, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

– Oni jednostavno kupuju određeno vrijeme. Na taj način žele da Mahmuljina drže na slobodi i pored pravosnažne presude – rekao je Kojić za “Glas Srpske”.

Vještačenje medicinske dokumentacije Mahmuljina koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima na Vozući i Ozrenu ni nakon dva mjeseca nije završeno, jer nezavisni vještak svako malo traži dodatnu dokumentaciju kako bi skrojio konačan nalaz.

Sud BiH donio je 18. avgusta naredbu o vještačenju medicinske dokumentacije Mahmuljina, kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje da li se može liječiti u BiH, kao i da li može putovati.

U međuvremenu je Mahmuljin, umjesto u zatvor otišao u Tursku, navodno na liječenje.

– Sud je 3. oktobra zaprimio nalaz vještaka kojim je osuđeni Mahmuljin obavezan da dostavi određenu dodatnu medicinsku dokumentaciju u roku od 30 dana, kako bi se vještak dodatno očitovao – kazali su „Glasu Srpske“ u Sudu BiH i dodali da preuzimaju zakonom propisane radnje koje se odnose na upućivanje Mahmuljina na izdržavanje kazne zatvora.

Mahmuljin dokumentaciju, kako su juče rekli u Sudu, još nije dostavio.

– Sud BiH na ovaj način potvrđuje da je saučesnik u bjekstvu Mahmuljina, da oni jednostavno pokušavaju i traže način da zločinca amnestiraju u ovom konkretnom slučaju od izdržavanja zatvorske kazne. Potpuno je nevjerovatno da je nekome potrebno 30 dana da dostavi medicinsku dokumentaciju – rekao je Kojić i dodao da je nevjerovatno i od samog vještaka da daje tolike rokove za dostavljanje dokumentacije.

I vještaci u Srpskoj za oblast medicine potvrdili su „Glasu Srpske“ da se bilo koji predmet može završiti za nekoliko dana, ako je dostupna sva dokumentacija o slučaju koji je predmet vještačenja.

– Vještak odmah zna koja mu dokumentacija nedostaje te traži odjednom sve. Taj slučaj što svako malo nezavisni vještak traži dodatnu dokumentaciju ništa nije drugo nego ismijavanje i izrugivanje narodu – kazali su vještaci.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Mahmuljin je po izricanju kazne od osam godina napustio BiH i otišao u Tursku.

(A. S.)