“KOJIM PUTEM DO KUĆE” Otvorena izložba radova Uroša Đurića

U Banjaluci je večeras otvorena izložba radova konceptualnog umjetnika iz Beograda Uroša Đurića pod nazivom “Kojim putem do kuće” koja je zamišljena kao vodič kroz multižanrovsku karijeru ovog svestranog umjetnika.

Izložba predstavlja presjek Đurićevog umjetničkog opusa u protekle tri decenije i obuhvata slike, fotografije i video-radove iz nekoliko ciklusa – Populistički projekat, Umjetnost za klasno društvo, Političko slikarstvo, Društveni portreti i drugo.

Đurić je rekao da prvi put izlaže u Banjaluci i da je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske idealno mjesto za to.

On je dodao da je Banjaluka postala značajan identitetski centar Srba na prostoru Balkana i da se može svrstati u rang sa Novim Sadom i Beogradom.

“U tom smislu treba i ulagati u ono što identitetski bude najprepoznatljivije i što nam donosi brzu afirmaciju”, rekao je Đurić novinarima prije otvaranja izložbe.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Mladen Banjac rekao je da se simbolika naziva izložbe “Kojim putem do kuće” reflektuje putem intimne priče samog autora, ali da može da se reflektuje i na srpski narod na ovim područjima.

“Đurićeva porodica se naselila u Beograd nakog dugog lutanja od sjeverne Makedonije, preko Bosne, Dalmacije, Slavonije, Mađarske. On na ovaj način preispituje sebe, ali i postavlja pitanje svima nama – kojim putem idemo i gdje je naša kuća”, rekao je Banjac.

On je naveo da prvi put u tridesetogodišnjoj karijeri Uroša Đurića posjetioci mogu da vide radove koji nose ličnu priču i koji su ekskluzivno predstavljeni u Banjaluci.

Đurić je premijerno prikazao i najnoviji rad iz ciklusa “Bog voli snove srpskih umjetnika” koji je nastao u saradnji sa igračima banjalučkog Fudbalskog kluba “Borac”.

On je za potrebe ovog rada proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom “Borca” i fotografisao se kao dvanaesti igrač kluba.

Branko Kovačević iz uprave Fudbalskog kluba “Borac” rekao je novinarima da im je drago da podrže prijatelja i dvanaestog igrača Uroša Đurića i izložbu koju je priredio u Banjaluci.

“Putem ovog druženja shvatili smo neke stvari o kojima ranije nismo razmišljali-da je fudbal umjetnost”, rekao je Kovačević.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković zahvalila je Đuriću, kao i Fudbalskom klubu “Borac” što su organizovali ovaj značajni kulturni događaj za Muzej, Banjaluku i Republiku Srpsku.

Izložbu “Kojim putem do kuće” posjetioci će moći da vide do 22. novembra.

(Srna)

MILAKOVIĆ: Ne prelazim u drugu partiju, vjerujem u Milana Radovića

Povodom teksta “Nedeljko Milaković napušta DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf”, objavljenog juče na našem portalu, g. Milaković se oglasio demantijem. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Trebate dobro da znate da ja nikada nisam promijenio neku političku partiju. Ja sam neko ko razmišlja svojom glavom, i obično zbog mojih stavova i mojih djela

Jabuke ajdared povučene s tržišta

Jabuke ajdared, proizvođača “Ogi voće” Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH. “Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i

CVIJANOVIĆ: Maksimalna podrška Srpske ustanovama kulture

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da će sve institucije Srpske rukovodstvima ustanova kulture pružiti maksimalnu podršku, ali i ponuditi konkretna, racionalna i realna rješenja koja će doprinijeti prevazilaženju njihovih problema. Cvijanovićeva je na sastanku sa direktorima republičkih ustanova kulture istakla da institucije od nacionalnog značaja imaju odlične potencijale za razvoj

(FOTO) Konji i magarac izazvali čuđenje na ulicama Banjaluke

Ne tako uobičajenom prizoru svjedočili su danas stanovnici grada na Vrbasu. Banjalučkim tranzitom u saobraćaj su se uključila i konjska kola. I dok su „drveno vozilo“ vukli konji, detalj iza mnoge je dodatno šokirao. Konj i magarac vezani za kola dodatan su teret životinjama sprijeda. Putnici – par starijih ljudi i djece, nisu se puno

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog