“KOJIM PUTEM DO KUĆE” Otvorena izložba radova Uroša Đurića

U Banjaluci je večeras otvorena izložba radova konceptualnog umjetnika iz Beograda Uroša Đurića pod nazivom “Kojim putem do kuće” koja je zamišljena kao vodič kroz multižanrovsku karijeru ovog svestranog umjetnika.

Izložba predstavlja presjek Đurićevog umjetničkog opusa u protekle tri decenije i obuhvata slike, fotografije i video-radove iz nekoliko ciklusa – Populistički projekat, Umjetnost za klasno društvo, Političko slikarstvo, Društveni portreti i drugo.

Đurić je rekao da prvi put izlaže u Banjaluci i da je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske idealno mjesto za to.

On je dodao da je Banjaluka postala značajan identitetski centar Srba na prostoru Balkana i da se može svrstati u rang sa Novim Sadom i Beogradom.

“U tom smislu treba i ulagati u ono što identitetski bude najprepoznatljivije i što nam donosi brzu afirmaciju”, rekao je Đurić novinarima prije otvaranja izložbe.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Mladen Banjac rekao je da se simbolika naziva izložbe “Kojim putem do kuće” reflektuje putem intimne priče samog autora, ali da može da se reflektuje i na srpski narod na ovim područjima.

“Đurićeva porodica se naselila u Beograd nakog dugog lutanja od sjeverne Makedonije, preko Bosne, Dalmacije, Slavonije, Mađarske. On na ovaj način preispituje sebe, ali i postavlja pitanje svima nama – kojim putem idemo i gdje je naša kuća”, rekao je Banjac.

On je naveo da prvi put u tridesetogodišnjoj karijeri Uroša Đurića posjetioci mogu da vide radove koji nose ličnu priču i koji su ekskluzivno predstavljeni u Banjaluci.

Đurić je premijerno prikazao i najnoviji rad iz ciklusa “Bog voli snove srpskih umjetnika” koji je nastao u saradnji sa igračima banjalučkog Fudbalskog kluba “Borac”.

On je za potrebe ovog rada proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom “Borca” i fotografisao se kao dvanaesti igrač kluba.

Branko Kovačević iz uprave Fudbalskog kluba “Borac” rekao je novinarima da im je drago da podrže prijatelja i dvanaestog igrača Uroša Đurića i izložbu koju je priredio u Banjaluci.

“Putem ovog druženja shvatili smo neke stvari o kojima ranije nismo razmišljali-da je fudbal umjetnost”, rekao je Kovačević.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković zahvalila je Đuriću, kao i Fudbalskom klubu “Borac” što su organizovali ovaj značajni kulturni događaj za Muzej, Banjaluku i Republiku Srpsku.

Izložbu “Kojim putem do kuće” posjetioci će moći da vide do 22. novembra.

(Srna)

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu