Politika 04.12.2022.

Kojović o glasanju za Čavaru: Mučna odluka koja ne prestaje da me mori

ČITANJE: 2 minute

Parlamentarac Predrag Kojović (Naša stranka) posljednjih dana je na meti žestokih kritika nakon što je glasao za imenovanje Marinka Čavare (HDZ), političara s američke crne liste, u Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

“Teška, mučna odluka. Ne prestaje da me mori. Obzirom da smo prijedlog HDZ-a saznali pred početak sjednice, nije bilo puno vremena za odluku. Na sastanku Trojke i partnera koji smo održali u par minuta pred sjednicu bilo je jasno da nam vjerovatno nedostaje jedan glas za izbor rukovodstva i konstituiranje Predstavničkog doma. Takav razvoj događaja bi, po mišljenju većine okupljenih zastupnika i komunikacije sa predsjednicima stranaka mogao ugroziti i već postignuti dogovor na federalnom nivou i, generalno, zaustaviti postizborni momentum formiranja nove izvršne vlasti”, rekao je Kojović za Klix.ba.

On nam je zatim objasnio osjećaj koji je prevagnuo te otkrio da bi i “oni koji su stavili Čavaru na crnu listu  dali prioritet postignutim dogovorima”.

“Također, iz direktne komunikacije sa onima koji su Čavaru stavili na crnu listu bilo je jasno da bi i oni prioritet dali već postignutim dogovorima i momentumu koji Trojka diktira. Kod mene je prevagnuo osjećaj odgovornosti prema toj argumentaciji i dogovoru koji su predsjednici postigli na federalnom nivou”, dodao je Kojović.

Kaže nam da neprestano “vodi dijalog sa sobom o etičnosti svog glasanja.”

“Ali, kada sagledam posljedice do kojih bi došlo neizborom rukovodstva i potencijalnom novom blokadom u državnom parlamentu i eventualnim urušavanjem već dogovorenog, mislim da sam donio odluku koja je politički štetna po mene lično, ali dobra za Bosnu i Hercegovinu. Na kraju krajeva, vrijeme će pokazati. Odluka će se pokazati ispravna samo ukoliko u prvoj godini od formiranja vlasti Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status i otvori pristupne pregovore sa Evropskom unijom”, zaključio je Kojović.

Ono što je interesantno iz Kojovićeve izjave zapravo jeste činjenica da je HDZ, kao koalicioni partner Osmorke, “gurnuo u vatru” svoje partnere tik pred početkom sjednice – iznenadnim kandidovanjem Čavare, čovjeka s crne američke liste, u rukovodstvo državnog parlamenta čime su se Kojović i kolege iz Osmorke našli u nezavidnoj situaciji. No, ipak je preovladao osjećaj da je potrebno zadržati novu koaliciju Osmorka – HDZ – SNSD.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini ocijenila je da je krajnje razočaravajuće to što sankcionisani pojedinci, poput Marinka Čavare (HDZ BiH), i dalje dobijaju vodeće uloge u vlasti.

“Sjedinjene Američke Države ne određuju koje političke stranke formiraju vlade ili koje osobe popunjavaju određene pozicije, ali je krajnje razočaravajuće da sankcionisani pojedinci, kao što je Čavara, nastavljaju vodeće uloge u vlasti”, istakli su iz ambasade.

Čavara (HDZ) je završio na američkoj “crnoj listi” zbog blokada oko formiranja Vlade Federacije BiH i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

(Z.M)