Vijesti 10.12.2021.

KOKAIN IM PRODAVAO KARTEL “TITO I DINO”: Zatražen pritvor za 15 od 20 uhapšenih u “Storidžu 2”

ČITANJE: 3 minute

Dušan Lovrenović, koji je izbjegao hapšenje u akciji “Storidž 2”, bio je glavni za nabavku narkotika i oružja, a kokain je kupovao i od poznatog narkokartela “Tito i Dino” te krijumčaren iz Holandije preko BiH u Split, izjavio je tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara na ročištu za određivanje pritvora za 15 uhapšenih u akciji “Storidž 2” zbog organizovanog šverca narkoticima.

Kako saznaje Glas Srpske, pritvor je zatražen za Veljka Ugrenovića, Mladena Grbića, Savu Dragišića, Sašu Vidovića, Aleksandra Viteza, Filipa Munjerana, Gordana Gvozdena, Dražena Karana, Dragoslava Radakovića, Darka Vujića, Kostadina Balabana, Nebojšu Tojagića, Daria Taškova, Radivoja Lekića i Sašu Narančića.

U akciji je ukupno “palo” 19 osumnjičenih, a naknadno se predao jedan osumnjičeni.

Kako saznaje Glas Srpske, poslije ispitivanja u Tužilaštvu pušteni su bivši policajac iz Gradiške Dragan Gavrilović, te Nikola Ilišević, Goran Vidović kao i Radoslav Narančić iz Srpca i Predrag Stanišljević koji se sam predao.

Osim Dušana Lovrenovića u ovom slučaju traga se za njegovim ocem Milivojem Lovrenovićem, za kojim je ranije raspisana potjernica zbog ubistva Strahinje Stojanovića u Beogradu, te za Predragom Petkovićem, Јovicom Grujićem, Dariom Јekićem i Vladicom Pavlovićem.

Za njima će, kako je rekao tužilac Čampara, biti raspisane potjernice.

Uhapšene u akciji “Storidž 2” terete da su krijumčarili drogu i iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.- Osumnjičeni su činili grupu koja je prevozila i skladištila droge. Dušan Lovrenović je zajedno sa ostalim osumnjičenima više od dvije godine kupovao narkotike i oružje.

Novac su dijelili te kupovali nekretnine i vozila. Imamo informaciju da je Lovrenović sa Aleksandrom Nikolićem predao oružje i visokorangiranom članu narko kartela “Tito i Dino” Mirzi Gačaninu, a od njega su uzeli kokain. Drogu su iz Holandije prebacili u Split i prodali – rekao je tužilac Čampara.

Pojasnio je da su osumnjičeni iz Gradiške narkotike prevozili u Hrvatsku, dok su oružje prodavali čak i u Holandiju, a zarađeni novac vraćali u BiH gdje su kupovali vozila i nekretnine.

– Sve su to radili preko firme u Slovačkoj, a Dušan je kupovao pištolje, prepravljao ih i prodavao. Velika količina oružja je prebačena u Srbiju. Osumnjičena grupa je i migrante prebacivala u Hrvatsku – pojasnio je Čampara i dodao da veliki broj svjedoka ima strah od Dušana i njegovog oca Milivoja Lovrenovića.

Branioci osumnjičenih tvrde da nema osnova za određivanje pritvora te da je nesmetano provođenje istrage moguće ostvariti i putem blažih mjera.

Akcija “Storidž 2” sprovedena je 8 decembra, a do zaključenja ovog broja Glasa Srpske Sud BiH nije donio odluku o pritvoru.

Tokom akcije “Storidž 2” pretreseno je 50 lokacija na području Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Novog Grada i Gradiške gdje je nađena laboratorija za proizvodnju marihuane.

Tokom akcije oduzeto je i 11 skupocjenih vozila, oko 100.000 KM, četiri puške kao i dva pištolja.

Tužilac Dubravko Čampara kazao je da će se raditi finansijska istraga jer postoje dokazi da su osumnjičeni nelegalno zarađenim novcem kupovali skupocjena auta i nekretnine.

(SB)