Vijesti 23.11.2017.

Kokain miješali s lijekom za stoku

ČITANJE: 2 minute

Šestorka optužena za šverc kokaina ovaj narkotik miješala je sa lijekom za liječenje stoke levamisolom i anestetikom lidokainom i tako ga prodavala, utvrđeno je vještačenjem oduzete droge.

Nalaz vještačenja juče je u banjalučkom Okružnom sudu predstavila vještak hemijske struke Jelena Janković.

Za šverc kokaina sudi se Ognjenu Brankoviću (37), te suspendovanom radniku banjalučkog preduzeća „Akvana“ i bokserskom sudiji Jelenku Tamburiću (53) njegovoj supruzi Vesni (60), Vedranu Bodiroži (32), zatim Nebojši Mikiću (39) iz Banjaluke i Nedžadu Omeragiću (45) iz Broda.

Jankovićeva je kazala da je vještačenje uradila po naredbi Republičkog tužilaštva koje je tražilo vještačenje vrećica bijelog praha. Vrećice su, kako stoji u naredbi, oduzete od pojedinih optuženih i drugih lica vezanih za ovaj predmet.

– Uradila sam tri nalaza i u pojedinim uzorcima bilo je mješavine kokaina sa paracetamolom i kofeinom. U drugim je bilo primjese anestetika lidokaina kao i levamisola, odnosno lijeka za stoku. Te hemijske supstance često se miješaju s kokainom – rekla je Jankovićeva.

Osim vještačenja juče su u Sudu prezentovani razgovori optuženih koji su snimljeni tokom istrage. U tim razgovorima oni su uglavnom pričali o gumama i dijelovima za vozila. Tužilac Dragica Glušac smatra da su oni  u stvari pričali o kupoprodaji droge i da je riječ „gume“ sinonim za kokain, a riječi „dijelovi vozila“ predstavljaju novac od prodaje droge.

„Drug, da li dolaziš po gume. Javi da znam, zove me gazda i pita. Ako nećeš dolaziti da isporučim drugom“, jedna je od poruka koju je optuženi Jelenko poslao Omeragiću. U razgovoru s optuženim Brankovićem, Jelenko ga pitao „Kada možeš dovesti do mene“, a on mu odgovara „Dok završim dio od auta, eto me. Tražim neki dio da završim kompletno auto..“. Glušac je istakla da se iz razgovora može zaključiti kako je Jelenko komunicirao sa Brankovićem kome je predavao novac od prodaje droge.

Šestorka je optužena da su činili zločinačko udruženje koje je od juna 2015. do marta 2017. godine kontinuirano prodavalo kokain. Drogu je nabavljao Branković, a prodaju  su dogovarali putem telefona. Jelenka optužnica tereti i za nedozvoljenu trgovinu jer je radi nelegalne prodaje na radnom mjestu u Gradskom olimpijskom bazenu Banjaluka držao medicinske tablete ksalol.

Odbrana

Objašnjenju razgovora između optuženih koji su snimljeni tokom istrage, a koje je iznijela tužilac Dragica Glušac usprotivila se odbrana optuženih. Advokat Nebojša Pantić je rekao da je tužilac u svojim komentarima iznijela neke stvari za koje odbrana tvrdi da nisu tačne. Osim toga odbrana optuženih prigovorila je i nalazu vještaka hemijske struke jer nije utvrđeno koliko je u vještačenom materijalu bilo kokaina, a koliko primjesa drugih materija.

(Glas)