Vijesti 10.01.2016.

Kokainska imperija – El Čapo težak milijarde dolara

ČITANJE: 2 minute
joaquin-guzman-el-chapo
Odbjegli narko-bos Hoakin El Čapo Guzman, čije bogatstvo iznosi milijarde dolara, vraćen je nakon hapšenja u meksički zatvor Altiplano.

Svjetski mediji prenijeli su fotografije i snimke sprovođenja jednog od najopasnijih svjetskih kriminalnih vođa, obučenog u crnu majicu i trenerku, kako sa lisicama na leđima ulazi u helikopter meksičke vojske. El Čapo je vraćen u zatvor u kojem je već proveo 17 mjeseci, nakon kojih je sredinom jula prošle godine izveo spektakularno bekstvo.

Ono je ukazalo kolike su razmjere njegovog bogatvstva i koga on sve može da kupi novcem zarađenim od kokaina. U operaciju bjekstva bilo je uključeno na desetine zatvorskih i vladinih službenika, a El Čapo je sve to platio najmanje 100.000 dolara. O kakvoj je operaciji riječ govori i to što je prilikom kopanja tunela kojim je El Čapo pobjegao iskopano zemlje kojom je moguće napuniti 379 kamiona. Za prethodno bjekstvo iz zatvora 2001, nakon kojeg se uspješno skrivao punih 12 godina, navodno je pomagačima dao milion dolara.

Iako je „Forbs“ 2013. procijenio El Čapovo bogatstvo na četiri milijarde dolara, to možda i nije prava suma, imajući u vidu da je on u ime narko-kartela Sinaloa samo od 1990. do 2005, prema podacima američkih vlasti, u SAD prebacio 120 tona kokaina. S obzirom na podatke koji pokazuju da čak ni tokom El Čapovih skoro godinu i po dana provedenih u zatvoru Altiplano krijumčarenje droge preko američke granice nije značajno smanjeno, o pravim razmjerama imovine ovog narko-bosa moguće je samo nagađati.

Vjeruje se da El Čapo iz četiri braka ima ukupno desetoro djece.

Američko ministarstvo pravde je putem portparola Pitera Kara nezvanično najavilo da će od Meksika tražiti izručenje El Čapa. „Mogu da potvrdim da je praksa SAD takva da se izručenje traži svaki put kada su osumnjičeni po američkoj optužnici uhapšeni u drugoj zemlji“, rekao je Kar. El Čapa SAD gone po barem sedam tačaka optužnice, uključujući one za ubistvo, kidnapovanje, pranje novca i promet droga.

(Blic)