Vijesti 12.04.2018.

KOLEGIJUM SKUPŠTINE GRADA Rebalans budžeta 145 miliona KM?

ČITANJE: 2 minute

Okvir ovogodišnjeg budžeta rebalansom raste za oko 11 miliona KM u odnosu na dosadašnji, a rebalans će biti oko 145 miliona KM, s tim da je to još nacrt, rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na sjednici Kolegijuma Skupštine grada.

Sljedeće zasjedanje gradskog parlamenta zakazano je za 24. i 25. april, a na njemu će odbornici raspravljati o 49 tačaka dnevnog reda, među kojima i o Prijedlogu zaključka o prihvatanju Nacrta rebalansa budžeta za ovu godinu.

Radojičić je pojasnio da su dva osnovna razloga za rebalans budžeta.

“Prvi je uvrštavanje šest miliona KM koje očekujemo od emisije obveznica, a drugi raspored utvrđenog suficita. Nacrt će za oko 11 miliona KM biti veći od dosadašnjeg budžeta”, naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, grad je uspio domaćinski poslovati, te je uz brojne projekte koje je realizovao ostvario višak od devet miliona KM.

On je istakao da će raspoloživa sredstava, ostvarena suficitom, biti usmjerena u finansiranje projekata.

“Jedna od većih stavki, oko pola miliona maraka, ide za izgradnju objekta MZ i Policijske stanice na Laušu. Za nastavak Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića, za koji će dio sredstava biti obezbijeđen putem obveznica, iz suficita će biti izdvojeno dodatnih 600.000 KM”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je predloženo da oko 450.000 KM bude uloženo u nekoliko novih vodovoda.

“Nešto manje od 500.000 KM odnosi se na ulaganja u škole, i to rekonstrukciju dijela Tehničke, Elektrotehničke škole i Gimanzije i pet osnovnih škola. Više od 700.000 KM ide za Civilnu zaštitu i poboljšanje opremljenosti Civilne zaštite”, objasnio je Radojičić.

Istakao je da će grad u skladu s novim zakonom dobiti i novi statut, koji nije pretrpio krupne izmjene u odnosu na stari.

Kolegijum nije prihvatio zahjtev Kluba Sloboda za održavanje posebne sjednice Skupštine o stanju bezbjednosti u gradu.

Radojičić je rekao da je zahtjev u formalno-pravnom smislu nedopušten, jer treba da ga podnese trećina odbornika.

“Ovdje se radilo samo o jednom klubu odbornika, a takođe, onaj ko traži sjednicu treba da obezbijedi šta je predmet rasprave o čemu bi se odlučivalo”, istakao je Radojičić.

Dodao je da u ovom slučaju nije podnesen ni predložen nikakav dokument koji bi bio predmet rasprave.

Milenko Jaćimović, odbornik Kluba Sloboda, rekao je da su oni kao predlagači iznenađeni jer nije prihvaćen zahtjev, te da su računali da će i odbornici vladajućih stranaka podržati ovaj prijedlog.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, istakao je da zahtjev nije postavljen u skladu s Poslovnikom, u kojem se navodi da za zakazivanje sjednice treba jedna trećina odbornika.

(Nezavisne)