Biznis 02.08.2016.

Kolektivni ugovor u ERS: Ukidaju se bonovi za struju, primanja ostaju ista?!

ČITANJE: 2 minute

Radnici Elektroprivrede RS ostaju bez bonova za struju, a plate bi trebalo da se izjednačavaju između zavisnih preduzeća.

Ovo je najizvjesniji ishod pregovora uprave i sindikata ERS o novom posebnom kolektivnom ugovoru javnog preduzeća.

Stari ugovor na snazi je do 1. septembra, a do tada treba da se usaglasi i potpiše novi, odnosno da se definišu sva prava za više od 8.500 zaposlenih u ERS. Među njima sigurno više neće biti davanja za zimnicu i ogrijev, koji su radnicima isplaćivani u vidu novčanih bonova za struju, a što je po radniku godišnje iznosilo 840 KM.

– Očekujemo određena ograničenja i takve promjene, jer je bio veliki pritisak javnosti kada su u pitanja takva davanja i bonovi, ali naš cilj je da se zadrži ukupna masa izdvajanja prema radnicima kao i u ugovoru koji je još na snazi, to jest da se plate u tom smislu ne mijenjaju – kaže predsjednik Sindikata radnika energetike Slobodan Ostojić, dodajući da su pregovori u toku, te da još nema konačnog stava poslodavca.

Umjesto zimnice i ogreva u obliku bonova, radnicima bi se, saznajemo, ubuduće mogla isplaćivati neka vrsta novčane naknade povodom dana preduzeća ili slično, do visine prosječne republičke plate. To je jedan od prijedloga, ali ne znači da će on biti i usvojen. Gotovo izvjesno je, međutim, da se plate izjednače između zavisnih preduzeća, tako da radnici ubuduće imaju istu osnovu za platu ako rade na praktično istom radnom mjestu, samo u različitim mjestima.

– Sada imamo i do 40 odsto razlike u platama za isto radno mjesto. To će se sigurno izjednačavati – kaže Drago Vujanić, predsjednik radne grupe koju je uprava imenovala za pregovore o novom ugovoru.

Upućeni u pregovore kažu i da najprije treba izjednači sistem obračuna plata, pa će se po tome utvrđivati i minimalna cijena rada. Na kraju toga, nekim radnicima bi plate ostale iste kao i sada, a nekima će biti i povećane ili smanjene. U upravi ERS očekuju da ugovor bude realan.

Podsjećamo, prije oko godinu dana rukovodstvo ERS je zaključilo da bi, zbog sve teže finansijske situacije u preduzeću, trebalo smanjiti primanja radnika, a posebno zimnicu i ogrev, koji su u dogovoru sa radnicima isplaćivani kao bonovi za struju.

Prosječna plata 1.080 KM

Troškovi zarada u Elektroprivredi su oko 231,3 miliona KM, dok je prosječna plata na nivou sistema iznosila oko 1.080 KM.

(Blic)