Vijesti 16.03.2016.

Koliko će javna preduzeća napuniti budžet RS?

ČITANJE: 2 minute
novac
Javna preduzeća u Srpskoj ni ove godine neće značajnije napuniti državnu kasu. Vlada kao vlasnik u budžetu je planirala 33 miliona maraka prihoda od dobiti i to prvenstveno Elektroprivrede, Elektroprenosa i Penzijskog rezernog fonda.

Milioni od Elektroprivrede mogli bi izostati jer nije izvjesno da li će preduzeće uopšte poslovati pozitivno. Osam uspješnih zavisnih preduzeća u prošloj godini zaradila su samo 3 miliona maraka, a u matičnom preduzeću još nisu podvukli crtu.

S druge strane tri gubitaša napravila su čak 41 milion maraka gubitka, a tome je najviše kumovala Termoelektrana Gacko. Direktor Srđan Milović priznaje da se nekad poslovalo pozitivno, ali sa ovim cijenama struje tvrdi bolje se ne može.

-To bi morali pitati one koji su rukovodili prethodnih godina koji su rukovodili preduzećem na koji način se to dešavalo.RITE Gacko ima sopstvenih problema, ima sopstevnih da kažem rezervi kako po pitanju troškova, tako i po pitanju viška zaposlenih, ali u principu ova cijena električne energije koju dobija Gacko za proizvodnju nije jednostavno dovoljna- kaže Srđan Milović, direktor RiTE Gacko.

Za razliku od Elektroptrivrede, prošla godina bila je uspješna za Šume Srpske koje su nakon nekoliko godina ostvarile dobit od skoro 10 miliona maraka.

Ipak, građani ni ove godine od neće imati puno koristi jer su zarađene pare već potrošene, kaže direktor Risto Marić. Njima su pokriveni minusi iz prethodnih godna. Problem je, uvjerava, do sada bio nesavjesan rad pojedinih direktora.

-Problem je bio prodaja robe sumnjivim kupcima. Onim, što naš narod kaže, koji su imali samo tašnu i torbu, a nigdje nikakvih osnovnih sredstava koja bi mogli da založe kao sredstva garancije sigurne naplate- objašnjava Risto Marić, generalni direktor “Šuma Srpske”.

Od tri najveća javna preduzeća najgori finansijski rezultat ponovo se očekuje od Željeznica koje su za 9 mjeseci prošle godine bile u gubitku 6,5 miliona. U budžet očekivano neće uplatiti ni marku, a iz budžeta će kao i prethodnih godina povući 25 miliona maraka subvencije. Poreske obveznike do sada su skupo koštala i manja javna preduzeća, ali u banjalučkom Kosmosu još nisu stali na zelenu granu. Radnicima duguju 16 plata, ali u preduzeću ne manjka optimizma.

-Ja očekujem da ćemo u 2016. godini još mnoge probleme Kosmosa riješiti I da ćemo u 2017. godinu ući kao spremno preduzeće koje na kraju godine državi kao svom vlasniku isporučuje određenu dobit- Dušan Vještica, direktor “Kosmosa”.

Za razliku od javnih preduzeća u Srpskoj, federalna godišnje u budžet uplate oko 250 miliona maraka. Doduše Federacija još nije prodala državni kapital u dva telekom operatera.

(ATV)