Magazin 02.05.2016.

Koliko jaja sedmično smijemo da pojedemo?

ČITANJE: 2 minute
jaja
Sredovječni muškarci koji jedu sedam i više jaja nedjeljno su izloženi većem riziku da rano umru nego njihovi vršnjaci koji to ne rade, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje nedjeljno izloženi su većem smrtnom riziku, pokazalo je američko istraživanje koje je trajalo 20 godina.

Doktori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, navode da muškarci, koji ne boluju od dijabetesa, mogu da pojedu do šest jaja nedjeljno i da time ne povećaju rizik od prerane smrti.

Harvardski tim proučio je zdravstvene izvještaje 21.327 američkih ljekara, koji su učestvovali u obimnoj studiji o zdravlju medicinskih radnika. Doktori su praćeni dvadeset godina, od 1981, a za to vrijeme su redovno davali obavještenja o stanju svog zdravlja i načinu života. Tokom dvije decenije 1.550 ispitanika je doživjelo srčani udar, 1.342 šlog, a ukupno ih je umrlo preko 5.000.

Ustanovljeno je da su oni koji su jeli sedam i više jaja nedjeljno bili izloženi riziku većem od 23 odsto da umru tokom tog dvadesetogodišnjeg perioda, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje pod dvostruko su većim rizikom da umru zbog bilo kog uzroka, a naročito od infarkta ili šloga.

Jaja su bogata holesterolom koji, kad se konzumira u većim količinama, može da izazove zakrčenje arterija i poveća rizik od infarkta ili šloga.

Međutim, dr Robert Ekel sa Univerziteta Kolorado, bivši predsjednik Američkog udruženja za srce, kaže da su jaja kao i svaka druga hrana – ni dobra, ni loša.

Dakle, jaja ne bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Jaja su odlična protiv stresa, jer tijelo snadbjevaju bjelančevinama, dobra su i za imunitet, jer su jedna od rijetkih namirnica koje organizmu daju vitamin D.

Takođe, jedno jaje dnevno pokriva 26 odsto potreba organizma za folnom kiselinom. Ono podstiče funkcije mozga, jača vid, usporava starenje i jača seksualnost.

Osobe koje nemaju zdravstvenih tegoba, jaja mogu da konzumiraju bez brige, dok bi ljudi sa povišenim nivoom holesterola morali da konsultuju ljekara.

(Mondo.rs)