Politika 23.11.2015.

Koliko nas košta tročlano Predsjedništvo BiH: Tri kancelarije, 90 zaposlenih i 11 savjetnika

ČITANJE: 2 minute
troclano predsjednistvo
Prema usvojenom budžetu BiH za 2015. godinu, ukupni budžet Predsjedništva BiH iznosi 7,75 miliona KM. Tročlano Predsjedništvo BiH u 2014. godini, prema podacima Kabineta za reviziju institucija BiH, samo za plate zaposlenih izdvojilo je 3,38 miliona KM.

U Predsjedništvu BiH tokom 2014. bila je zaposlena ukupno 91 osoba, a iz Sekretarijata Predsjedništva BiH potvrđeno je za Klix.ba da trojica članova Predsjedništva imaju ukupno 11 savjetnika i tri stručna saradnika.

U Kabinetu člana Predsjedništva Dragana Čovića angažovano je ukupno 10 osoba. Čović ima četiri savjetnika, šefa kabineta, tri sekretara i dva vozača.

I u Kabinetu Mladena Ivanića angažovano je deset osoba. Ivanić ima četiri savjetnika, dva stručna saradnika, dva vozača, šefa kabineta i jednog sekretara.

U Kabinetu Bakira Izetbegovića angažovano je ukupno sedam osoba (tri savjetnika, jedan stručni saradnik, šef kabineta, sekretar i vozač).

Svaki član Predsjedništva ima osnovnu neto platu u iznosu od 4.750 KM. Osnovna plata se uvećava za 0,50 posto za svaku započetu godinu efektivnog staža. Na ovu platu dodaju se i sve ostale prinadležnosti kao što su dnevnice, naknada za odvojeni život, naknada za smještaj i sl.

Šefovi kabineta mogu računati na osnovnu platu od 2.901 KM, savjetnici imaju osnovnu neto platu od 2.140 KM, dok saradnici u kabinetima članova Predsjedništva imaju osnovnu platu od 1.117 KM.

U Uredu bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića ukupno je bilo angažovano 147 osoba, a za plate zaposlenih trošilo se blizu pet miliona KM. Nova predsjednica hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović može računati na budžet od 10 miliona KM, pri čemu se za zaposlene izdvaja blizu pet miliona KM. Grabar-Kitarović je u predizbornoj kampanji obećala da će broj zaposlenih u uredu prepoloviti, ili smanjiti čak za 100, ali i da će iseliti iz rezidencije na Pantovčaku koju je preskupo održavati.

Prema planiranom budžetu za 2015. godinu, Kabinet predsjednika Srbije može računati na ukupna sredstva u iznosu od oko 7,2 miliona KM. Polovina iznosa ukupnog budžeta ili blizu 3,5 miliona KM troši se na plate zaposlenih u uredu.

Budžet predsjednika Slovenije za 2014. iznosio je 4,6 miliona KM, a u cijelom kabinetu bilo je angažovano ukupno 40 zaposlenih.

Najmanje sredstava na raspolaganju ima Predsjednik Crne Gore koji prema budžetu za 2015. može računati na 1,4 miliona KM, dok se za plate izdvaja skromnih 500.000 KM.

Takođe, u Kabinetu predsjednika Austrije 2014. bilo je angažovano ukupno 75 zaposlenih, ali podaci o ukupnom budžetu nisu objavljeni.

(Klix)