Magazin 01.02.2016.

Koliko našem zdravlju smeta zimsko proljeće?

ČITANJE: 1 minuta
zimsko proljece
Umjesto zime, stiglo je proljeće i to sa temperaturama koje su znatno iznad prosjeka za ovaj period godine.

Istraživali smo, da li nagle promjene vremena i ekstremno visoke temperature mogu izazvati zdravstvene tegobe.

Kako je početkom januara djelovalo, ali i kako je najavljivano, dobro smo prošli. Umjesto ledenog doba, početkom ferbuara stiglo je proljeće i to sa temperaturama do 22 stepena, koliko će biti naredna dva dana.

Već u četvrtak očekuje nas i osjetno zahlađenje i to sa temperatura nižim i za 10 do 15 stepeni uz novi snijeg . Ove nagle promjene vremena, utiču na sve, a posebno na hronične bolesnike.

– Sa povećanjem temperature najviše se javljaju neurološki pacijenti, šlogovi su tada najaktuelniji, a sa padom temperature, najugroženiji su kardioloski pacijenti sa bolom u grudima,tako da u principu jedno univerzalno pravilo za sve hronične bolesnike, izuzetan oprez, da redovno koriste svoju propisanu terapiju, a ukoliko se pojave tegobe da se obrate ljekaru“, kaže doktor Vladimir Simić.

-Ono što je najveći problem kod svakog organizma je ta adaptacija, znači mijenjanje od ekstremno niskih do ekstremno visokih temperatura ,pogotovo u ovom periodu februara, jer kao što očekujemo normalno je da bude temperatura niža nego sada- ističe Tanja Jozić, kardiolog.

Nakon zahlađenja, za vikend ponovo toplije vrijeme, a u narednih sedam dana smjenjivaće se kiša i sunce, a temperature će biti iznad prosjeka za ovo doba godine.

(B92)