Magazin 11.11.2015.

Koliko struje troši punjač kada je ostavljen u utičnici?

ČITANJE: 1 minuta
punjac
Koliko punjači za mobilni telefon, laptop ili tablet troše struje? Hoćemo li uštediti električne energije i novca ako ih isključimo nakon upotrebe? Jedan od stranih IT portala pozabavio se ovom temom i pomoću strujnog mjerača dobio konkretne podatke.

Mjerni instrument ukopčali su u struju, a onda na njega uključili punjače. Pojedinačni punjač praktično nije trošio struju. Naravno, kada nije obavljao svoju funkciju. Ali, kada su uključili nekoliko punjača odjednom registrovana je potrošnja od 0,3 W.

Sedam punjača (iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, Windows prenosnik, MacBook i Chromebook), po ovoj računici, kad ostanu uključeni nakon punjenja, za godinu dana potroše 2,628 kWh struje.

Naravno, bez obzira što ne troše puno struje, bilo bi dobro isključiti punjače nakon punjenja, što zbog sigurnosnih razloga, što zbog štednje struje.

Neka ranija istraživanja pokazala su da bi se grad od 100.000 ljudi mogao mesec dana napajati strujom kad bi svi punjači na svetu bili isključeni nakon punjenja telefona, tableta, prenosnika i drugih uređaja s utičnice.

(Fokus)