Vijesti 13.12.2015.

Koliko su pouzdane dugoročne prognoze

ČITANJE: 6 minuta
sedmostubac_termometar
Građani Srpske i BiH često su na meti “stručnjaka” među klimatolozima i meteorolozima, koji se prosto utrkuju da ih “bombarduju” što apsurdnijim prognozama vremena, koje bi, ukoliko bi se obistinile, više podsjećale na scene iz naučnofantastičnih filmova, nego na neka shvatljiva odstupanja od kontinentalne klime, dominantne u našem regionu.

Ti “eksperti”, naime, u prilično pravilnim razmacima najavljuju fenomene koji nisu zapamćeni na ovim prostorima u proteklim vijekovima. Međutim, od tih čuda malo koje se pojavi makar i u tragovima.

Riječ je o prognozama koje, na primjer, za isto godišnje doba predviđaju čas optimistične, čas vremenske prilike koje ljudima lede krv u žilama, posebno kad je riječ o aktuelnom zimskom periodu. Tako od sredine godine slušamo priče, odnosno prognoze, da nas očekuje izuzetno blaga zima, više nalik ranom proljeću, odnosno takva da se ponadamo da se može desiti da visibabe procvjetaju već u februaru. I taman kada se ljudi uljuljkaju u ovu priču, iščekujući dan kad će na krovovima ugledati prve laste, dogodi se situacija poput one kojoj smo mogli da svjedočimo prije nekoliko dana, jer nas je kao grom iz vedra neba pogodila vijest da će, umjesto najavljene idile, regionom zavladati snježne i hladne oluje.

Naime, prema tvrdnjama dijela medija, Evropu uskoro očekuju snažan olujni vjetar, ledene kiše, snježne vijavice i vrlo niske temperature, odnosno “nezapamćeno hladni dani”, koji će u BiH stići već u drugoj polovini decembra?! Prema pisanju britanskog “Dejli telegrafa”, koji se poziva na ugledne svjetske meteorologe, vremenski poremećaj će u Evropi izazvati ekstremno hladnu zimu, a u SAD razorne oluje.

Bućkuriš podataka

– Sve je to posljedica ovogodišnjeg fenomena “El Ninjo”. Ukoliko on ostvari svoj potencijal, biće mnogo hladnoće, poplava i odrona – izjavio je klimatolog Bil Pakert.

S druge strane, procjene poznatog sajta za vremensku prognozu “AccuWeather” još u avgustu su pokazale da nas snijeg očekuje tek 18. i 19. decembra, ali da će temperature biti iznad prosjeka.

– Međutim, samo dva dana nakon toga padavine će prestati, a maksimalna dnevna temperatura skočiće na čak 11 stepeni Celzijusa, što je definitivno iznad prosjeka za ovo doba godine. Do kraja decembra smjenjivaće se sunce i oblaci, ali bez nekih većih hladnoća – podaci su ovog sajta.

U svakom slučaju, riječ je o više nego protivrječnim informacijama u koje niko ne može da se pouzda, niti da na bazi njih bilo šta planira. Ovakav bućkuriš podataka o vremenu posebno ljuti poljoprivrednike, koji poručuju da već odavno vjeruju samo u ono što vide svojim očima.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže za naš list da zna kakvo će vrijeme biti tek kad ustane, odnosno da ni na kratkoročne, ni na dugoročne prognoze ne daje ni pet para.

Ćorave koke

– Posebno evropski i svjetski meteorolozi najprije prognoziraju da će zima biti blaga i bez padavina, a mi povjerujemo da će zaista biti tako. Onda dođe ta zima, pa se ispostavi da je toplija nego inače. Nedavno smo se suočili sa informacijom da će ostatak ovog godišnjeg doba ličiti na pravo ledeno doba, pa prosto ne znamo ni gdje smo, ni šta smo – kaže Maletić.

On dodaje da je jasno da niko ne može uticati na vrijeme, ali da bi bar oni koji ga proučavaju to mogli i morali kudikamo bolje da rade.

– A ne ovako, da ni sami ne znaju da li su došli ili pošli! Smatram da ti šarlatani ruše ugled meteorološke profesije, čemu treba stati u kraj. S druge strane, da li namjerno ili slučajno, dovode u zabludu ljude koji, u slučaju da im vjeruju, žestoko mogu da se prevare. Ova zima je do sada bila blaga i, po svemu sudeći, takva će biti i do kraja, s obzirom na to da o nekim velikim minusima nema ni govora. Više vjerujem starim predanjima, nego tim “stručnjacima” koji, kao i ćorava koka, tek ponekad “ubodu” tačnu prognozu vremena – tvrdi Maletić.

A ako je vjerovati starim predanjima, prijatno četvrto godišnje doba predskazao je i ovogodišnji Mitrovdan. Naime, vjeruje se da će, ako ovaj dan bude sunčan, zima biti blaga i sa malo hladnih dana. S druge strane, ako na ovaj dan padne snijeg, vjeruje se da će se on zadržati sve do aprila, odnosno da će nas “grijati” samo “zubato” sunce.

Neutemeljene priče

Ove godine Mitrovdan je u Srpskoj tokom većeg dijela tog 8. novembra prošao okupan suncem i bio je toliko topao da je više podsjećao na neki proljećni nego jesenji dan, sa temperaturom iznad 20 stepeni. Dakle, ako je vjerovati Mitrovdanu, pred nama je više nego “krezuba” zima, sa malo padavina i bez ekstremno hladnih perioda.

To potvrđuje i ugledni banjalučki meteorolog i član Savjeta za klimatske promjene BiH Nebojša Kuštrinović, koji kaže za naš list da su neutemeljene priče o natprosječno hladnoj zimi.

– Takve teorije zastupaju oni koji oponiraju činjenici da je na snazi globalno otopljenje. Oni svake godine najavljuju nezapamćeno hladnu zimu, sa ledom i snijegom, ali već odavno od toga nema ništa – kaže Kuštrinović.

On dodaje da bi do kraja ove zime moglo biti hladnije i sa više snijega samo u sjevernoj Evropi, dok će Balkan “pogoditi” blaga zima.

– Oko 20. decembra može biti malo snijega, i to na planinama. Mogući su i manji minusi, ali će maksimalna dnevna temperatura biti od pet do osam stepeni. Nešto više padavina možda nas zadesi u trećoj dekadi januara, kad bi moglo biti i malo hladnije. U svakom slučaju, nema straha od nekog velikog nevremena – poručuje Kuštrinović.

Kovačić: Mediji prepadaju narod!

Meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Igor Kovačić kaže za Press da, prenoseći bombastične i neprovjerene informacije o vremenskim (ne)prilikama, mediji, u stvari, plaše građane.

– Primjera radi, iako je prošle sedmice bilo stabilno vrijeme, mediji su najavljivali dolazak “strašnog nevremena”?! Problem je i to što pojedini meteorolozi istupaju sa neprovjerenim, samim tim i nepouzdanim dugoročnim prognozama – naglašava Kovačić.

On podsjeća da je krajem novembra održan radni sastanak klimatskih foruma za regione Mediterana i jugoistočne Evrope, čija je glavna tema bila prognoza za narednu zimu, odnosno za period od decembra do marta sljedeće godine.

– Prognozirano je da će u cijelom našem regionu, pogotovo na jugu Balkana i predjelima blizu Jadrana, zima biti toplija od prosjeka. Snažnije padavine javljaće se u kratkom periodu, tako će veći dio zime biti sa suvim vremenom. Sezonske prognoze još se uzimaju okvirno i odnose se na cijelu zimu – objašnjava Kovačić.

(Press)