Vijesti 28.01.2016.

Koliko zatvorenika iz Gvantanama prihvata BiH?

ČITANJE: 3 minute
zatvor
BiH bi mogla u idućih mjesec do dva da prihvati još sedam zatvorenika iz američkog zatvora Gvantanamo na Kubi, a među njima bi navodno mogli biti Saudijci Husaini Abu Zubeida, Nasir Muhammed i Ahmed Zuhair Handal, nezvanično saznaje Dnevni list.

Zanimljivo je da je svih šest članova „alžirske grupe“ koji su bili u BiH, a u januaru 2002. isporučeni su Amerikancima, te odvedeni u Guantanamo i svi su nakon desetak i više godina robijanja oslobođeni.

Međutim, kako navodi ovaj list tačan broj robijaša iz Gvantanama koji će biti poslati u BiH još se ne zna. Vašington je odlučio da zatvori i taj zatvor, a BiH se uključila u program prihvata osoba koje robijaju u Gvantanamu koje su osumnjičene za terorizam.

Svi zatvorenici iz Gvantanama koje američke vlasti oslobađaju, godinama su u tom zatvoru, ali nisu procesuirani niti osuđeni, odnosno nije im dokazana krivica za terorizam.

U Gauntanamu se trenutno nalazi 90 zatvorenika, a u države koje su pristale da ih prihvate prebacuju se tajno.

Tajno je u BiH prebačen i Tarik Mahmoud Ahmed al Sawah i on sada uživa punu slobodu jer ga bh. vlasti ni za što ne terete.

Gdje se u BiH nalazi nije poznato, osim da se sastao sa suprugom i kćerkom. On je 13 godina proveo u Guantanamu i nikada mu nije izrečena nikakva kazna.

Uhapšen je u Avgnistanu pod optužbom da je u terorističkoj organizaciji  Al – Kaida bio stručnjak za eksplozive, ali to nije službeno dokazano.

– Sawah nije nikakva prijetnja po sigurnost BiH, a njegov boravak reguliran je odredbama Zakona o strancima. Prihvatio je da će poštivati ustavni poredak BiH i on će biti pod nadzorom nadležnih organa- saopštilo Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Al Sawah dobio državljanstvo BiH

Ovaj 58-godišnjak u Egiptu je stekao diplomu geologa, govori pet jezika i radio je u svojoj zemlji, a zatim u Grčkoj i Hrvatskoj da bi u BiH došao 1993. godine i priključio se odredu El Mudžahid koji je bio u sastavu Armije RBiH. Oženio se Bosankom i dobili su kćerku.

Njemu je u martu 1996. godine u Zenici odobreno državljanstvo BiH, a BiH napustio je tri godine kasnije.

Učinio je to u službeno određenom roku od tri godine u kojem su svi strani državljani koji su ratovali na bilo kojoj strani u BiH morali napustiti Bosnu i Hercegovinu. Revizijom državljanstava dodijeljenih strancima, izvršene 2004. godine, Sawahu ono nije oduzeto.

Američke vlasti su saopštile da su ga oslobodile iz zatvora Gvantanamo zbog kooperativnosti i narušenog zdravlja.

Prema nekim izvorima, on je američkim istražiocima dao brojne vrlo bitne informacije o terorističkim grupama i zatvorenicima u Gvantanamu.

Zdravlje mu je narušeno zbog gojaznosti – navodno je u Gvantanamu nevjerojatno udebljao i imao oko 200 kilograma. Tokom robijanja na Kubi potpuno se preobratio i postao je ateista.

U priče da bi Sawah mogao biti svjedok na skorom suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem zapovjedniku Trećeg korpusa Armije RBiH, malo ko vjeruje zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Mahmuljin je optužen zbog nekažnjavanja pripadnika odreda El Mudžahid koji su počinili ratne zločine.

(NN, Dnevni list)