Politika 02.09.2021.

KOLOS (SDS) DOBIO NOVO RUKOVODSTVO: Vidić predsjednik, Abramović zamjenik

ČITANJE: 2 minute

Zoran Vidić, načelnik opštine Brod, izabran je za predsjednika Konferencije lokalne samouprave SDS (KOLOS), tijela stranke koje čine gradonačelnici i načelnici iz Srpske demokratske stranke.

Za njegovog zamjenika izabran je Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići, rečeno je na konferenciji za novinare nakon konstitutivne sjednice KOLOS kojoj su prisustovala 16 načelnika odnosno gradonačelnika i dva zamjenika načelnika iz lokalnih zajednica u kojima je SDS vlast.

Vidić je izjavio da u postojećem sistemu raspojele javnih sredstava postoji povećanje obaveza jedinica lokalne samouprave, dok republički organi zadržavaju većinu novca za sebe.

– Svaki građanin mora više da osjeti svaku marku budžetskih sredstava i moramo da učinimo sve da uspostavimo takav sistem raspodjele javnih sredstava – rekao je Vidić.

On je zahvalio načelnicima na podršci i najavio naredne korake u radu ovoga tijela.

– Izbor predsjednika i zamjenika predsjednika KOLOS je putokaz razmišljanja SDS o lokalnoj samoupravi, o ravnomjernijem razvoju Republike Srpske jer Nenad Abramović i ja dolazimo iz manjih opština, a i iz istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske. Predlagaćemo politike pravednije raspodjele između lokalnih i republičkog nivoa vlasti – istakao je Vidić.

Abramović je naglasio da postojeći zakon o koncesiji nije dobar i da treba da se da više nadležnosti lokalnim zajednicama u postupku dodjela koncesije, a i u postupku raspodjele prihoda od korištenja prirodnih dobara.

– Tretiranje pitanja lokalne samouprave je jedan od pet ključnih prioriteta u ovome izbornom ciklusu i u Strategiji SDS za opšte izbore 2022. godine. Na rješenjima ovih pitanja radiće načelnici iz SDS upravo kroz ovo tijelo, jer mi najbolje poznajemo ovu oblast. Ciljevi će biti decentralizacija, kako politička tako i administrativna, i ekonomska samostalnost lokalnih nivoa vlasti – naveo je Abramović.

Predsjednik SDS Mirko Šarović rekao je da KOLOS treba da raspravlja o temama koje se tiču loklanih samouprava i da daje prijedloge, inicijative i preporuke i priprema politiku SDS za lokalni nivo vlasti.

– Zato je značaj ovog tijela za Srpsku demokratske stranku višestruk. Raspravljalo se šta je to što SDS može da mijenja i unapređuje, a u vezi sa lokalnim nivoom vlasti, što kroz izmjene zakonodavstva, što kroz druge propise. Odnos republičke vlasti prema lokalnoj samoupravi je maćehinski i neodgovarajući. Posebno je loš odnos republičke vlasti prema opštinama gdje je na vlasti SDS. Na sjednici je posebno apostrofirana poslednja podjela 20 miliona KM lokalnim zajednicama gdje je iznesen stav nedostatka kriterija te da će novac biti dijeljen samo opštinama gdje je na vlasti SNSD – naglasio je Šarović.

(N.S)

Oznake: KOLOS, SDS