“Kolubarska bitka” Pozorišta Prijedor gostovala u Banjaluci

Moderna po formi s audio i video efektima, aktuelna zbog obilježavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, glumački još neuigrana do kraja s pokojom manom zanemarivom pod velom slave i vrline drame od nacionalnog značaja, predstava “Kolubarska bitka” Pozorišta Prijedor odigrana je u srijedu uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Riječ je o autorskom projektu Aleksandra Dunđerovića zasnovanom na romanu “Vreme smrti” Dobrice Ćosića, te dramatizaciji ovog teksta koju je, svojevremeno, za Jugoslovensko dramsko pozorište pisao Borislav Mihajlović Mihiz.

Od Ćosića i Mihiza Dunđerović se udaljio izbacujući iz teksta dobar dio podataka u vezi sa samom Kolubarskom bitkom.

Vukašin Katić se pojavljuje tek u nekoliko momenata, glumci, za razliku od nekadašnje mnogobrojne postave JDP-a, igraju po tri ili četiri uloge, a sva pažnja usmjerena je na unutrašnje i vanjske lomove vojvode Živojina Mišića, pri čemu su konsultovani dodatna literatura, memoari samog vojvode i njemu bliskih ljudi.

Sve u svemu, radi se o jednoj dinamičnoj predstavi, kojom je Pozorište Prijedor dostojno dalo svoj doprinos obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, iako je Kolubarska bitka vođena baš u ovom periodu, prije ravno 104 godine u prvoj godini svjetskog oružanog sukoba.

Za pozorišno obilježavanje ove nacionalne epopeje Dunđerović, srpski reditelj s adresom u Velikoj Britaniji, odabrao je postavu koju čine: Goran Jokić, Slobodan Ćustić, Aleksandar Stojković, Želimir Rivić, Branko Janković, Željko Kasap, Dean Batoz, Siniša Vučićević, Dimitrije Vokić, Mirela Predojević, Jelena Seksen, Zorica Jojić, Milovan Srdić, Vasilije Pačariz i Dubravko Vukadinović.

Glumci su sa scene ispraćeni zasluženim aplauzom, a najveći broj istih pobrao je Goran Jokić, koji je šinjelom, držanjem, dikcijom, vanjskom odlučnošću, unutrašnjim lomovima i saosjećajnošću prema seljaku, vojniku i majkama poginulih borca, u ovom komadu glavom i bradom bio vojvoda Mišić.

“Ogromna je čast igrati vjerovatno najvećeg srpskog i jednog od najvećih svjetskih vojskovođa. Mi smo se trudili da prikažemo Živojina Mišića kao čovjeka iz naroda, kao jednog vojskovođu koji je i čovjek i seljak, i muž i otac. Trudili smo se da ga prikažemo kao narodnog čovjeka, kojeg je pogodila sva ta nesreća srpska i kao nekog ko je u tom trenutku imao genijalnu ideju da povuče vojsku, pregrupiše i napravi kontraudar, koji se i dan-danas izučava na vojnim akademijama širom svijeta”, kazao je Jokić nakon izvedbe komada u Banjaluci.

Ova predstava igrana je i u Beogradu i to 11. novembra, kada je otkucao tačno jedan vijek od kraja Prvog svjetskog rata. U toku su pregovori da komad gostuje i u Londonu, a više o ovome govorio je Aleksandar Stojković Piksi.

“Kada mi je Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor, kazao da hoće ovu predstavu da radi, meni je to bilo čudno. Znam da ansambl ima malo ljudi i da je teško dovesti ljude sa strane, to sve košta, ali reditelj je imao jako dobru zamisao. On je beogradski đak, koji je magistrirao u SAD, a doktorirao u Engleskoj. Tamo predaje na Kraljevskoj akademiji i ovom predstavom je i kod nas doveo jedno moderno evropsko pozorište”, rekao je Stojković, koji nam je prenio riječi reditelja da se u Velikoj Britaniji mnogo ozbiljnije nego ovdje pristupa obilježavanju stogodišnjice kraja Velikog rata, te da bi dio toga u Londonu mogla da postane i ova predstava.

(Nezavisne)

ZBOG NEISTICANJA CIJENE USLUGE Dječja igraonica kažnjena sa 500 KM

Jednoj dječjoj igraonici u Banjaluci izdat je prekršajni nalog od 500 KM zbog neisticanja cijene usluge, rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove. Dodali su da je prekršajni nalog izdat tokom kontrole koja traje od početka marta na području grada, a koja se sprovodi na inicijativu Republičke uprave za inspekcijske poslove. Prema njihovim riječima, u

Servisne informacije za 20. mart

Servisne informacije za srijedu, 20. mart 2019. godine: Policijska uprava Evidentirana su tri krivična djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda, jedna sa posljedicama, u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 70 odraslih pacijenta, 17 djece i obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Banjalučanin povrijeđen u slijetanju opela sa puta kod Prijedorske petlje

Jedna osoba povrijeđena je u saobraćajnoj nezgodi koja se oko 21 sat dogodila u blizini Prijedorske petlje na putu od Banjaluke prema Laktašima. “Nezavisne” saznaju da je u ovom udesu povrijeđen vozač opela D.B. iz Banjaluke i on je prevezen na UKC. Stepen njegovih povreda još uvijek nije poznat. Kako nam je kratko potvrđeno u

Najbolji mađarski big bend orkestar svira u Banjaluci

Koncert “Budapest Jazz Orchestra” iz Mađarske biće održan 22. marta u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci s početkom u 20 časova. “Budapest Jazz Orchestra” jedan je od najpopularnijih big bendova u Mađarskoj. Godinama izvode sving muziku, koja je prepoznata na svjetskom nivou, kao i gotovo sve džez žanrove. Ovi svjetski priznati muzičari

PRVI ČOVJEK “PUTEVA RS”: Raskrsnica u Ramićima je problem Grada Banjaluke

Probleme na opasnoj raskrsnici u Ramićima, koja se nalazi na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Prijedor, treba riješiti Grad Banjaluka, izričit je prvi čovjek preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić. Protekle subote je na toj lokaciji u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin, što je izazvalo ogorčenje mještana Dragočaja i Ramića, koji razmišljaju da u znak protesta