Magazin 06.05.2016.

Komadi Zemljine kore tonu i uzrokuju jake zemljotrese

ČITANJE: 1 minuta
tektonske-ploce

Zemlja je u opasnosti – ogromni odlomljeni komadi Zemljine kore tonu, a posljedica toga su jaki zemljotresi, upozoravaju geolozi.

Ispucala i sve fragmentarnija sjevernoamerička ploča uzrok je brojnih zemljotresa u jugoistočnom dijelu SAD, upozoravaju naučnici sa Univerziteta Sjeverna Karolina.

Kako prenosi “Miror”, to područje prije je smatrano relativno stabilnim i slobodnim od ekstremnih seizmičkih aktivnosti.

Ali, potres koji je pogodio mjesto Mineral, u Virdžiniji, 2011. godine, imao je snagu od skoro pet stepeni Rihtera.

Istraživanje pokazuje da lomljenje kore “istanjuje i slabi ploču”, pa je zbog toga i veća vjerovatnoća da će doći do zemljotresa.

Autori istraživanja zaključuju da taj proces i dalje traje, te da će u budućnosti vjerovatno dovesti do nove serije potresa.

Kako bi otkrili šta se događa duboko ispod površine, naučnici su napravili 3D slike dijela Zemljinog plašta ispod sjevernoameričke ploče – radi se o “KAT skeniranju” Zemlje.

Kao što i doktori prave slike unutrašnjih organa tako što prate rendgenske zrake kroz ljudsko tijelo, tako seizmolozi stvaraju slike Zemljine unutrašnjosti prateći seizmičke talase potresa dok se kreću kroz tlo.

Koristeći sofisticiranu tehnologiju, naučnici su otkrili da je ploča na više mjesta napukla.

Radi se o procesu koji je započeo prije 65 miliona godina, ali još uvijek traje.

(Agencije)