Region 16.12.2022.

KOMANDANT KFOR-a: Poslali smo dodatne snage na sjever Kosova

ČITANJE: 1 minuta

Komandant mirovnih snaga na Kosovu predvođenih NATO-om rekao je u petak da raspolaže ljudstvom i kapacitetima potrebnim da se zajamči sigurnost, kao odgovor na zahtjev Srbije da rasporedi snage za očuvanje reda u svojoj bivšoj pokrajini.

Beograd je zatražio pravo da pošalje tisuću srpskih vojnika i policajaca na Kosovo u prilikama porasta napetosti na sjeveru bivše pokrajine koja je stekla neovisnost. Talijanski general Angelo Michele Ristuccia, zapovjednik mirovnih snaga na Kosovu (KFOR), nije izravno spomenuo srpski zahtjev, ali je rekao da su njegove snage sposobne kontrolirati situaciju.

“Očekujemo od svih aktera da se koordiniraju s KFOR-om i da se suzdrže od svake provokativne demonstracije sile kako bi se zajamčila sigurnost svih zajednica”, upozorio je u izjavi koju je objavio NATO.

“KFOR raspolaže svim kapacitetima, tako i osobljem, kako bi zajamčio sigurnost i slobodu kretanja svih zajednica diljem Kosova”, rekao je, pozivajući se na UN-ov mandat za njegove snage.

“Od listopada smo povećali svoju prisutnost, a ovog tjedna smo na sjever Kosova poslali dodatne snage i ophodnje”, dodao je.

Stotine etničkih Srba, ogorčene zbog uhićenja bivšeg policajca, podigle su barikade na cesti i zaustavile promet na dvama prijelazima sa Srbijom. Kosovo, gdje su većina od 1.8 milijuna stanovnika Albanci, proglasilo je neovisnost 2008., ali ga Srbija ne priznaje i potiče srpsku manjinu da ne prizna vlast Prištine.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da bi povratak srpskih vojnika i policajaca bio “važan za zaštitu srpskog naroda” na Kosovu i “znatno smanjio napetost”. Rekao je da je “gotovo siguran” da se njegov zahtjev neće prihvatiti, a kosovska kolegica Vjosa Osmani odbila ga je kao provokaciju, prenosi index.hr.

Oznake: KFOR