Svijet 16.05.2022.

KOMANDANT POTVRDIO: Ukrajinci se predaju, gotova opsada čeličane “Azovstalj”

ČITANJE: 1 minuta

Čini se da je gotova opsada ukrajinskih vojnika koji se već sedmicama nalaze u potpunom okruženju ruskih snaga, stisnuti na područje čeličane Azovstal.

Opsada Mariupolja traje već 82 dana. Azov je objavio video izjavu zapovjednika njihovog bataljona u Azovstalu i komandanta odbrane čeličane, Denisa Prokopenka.

“Branitelji Mariupolja izvršili su zapovijed, unatoč svim poteškoćama, privukli nadmoćne snage neprijatelja na 82 dana i omogućili ukrajinskoj vojsci da se pregrupira, osposobi više ljudstva i primi veliki broj naoružanja iz partnerskih zemalja.

Nijedno oružje neće raditi bez profesionalnih vojnika, što ih čini najvrjednijim elementom vojske.

Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolj provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se podršci ukrajinskog naroda”, poručio je Prokopenko, prenose mediji.

Krenuli autobusi

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima, koji su bili skriveni u čeličani Azovstal, na jugoistoku Ukrajine, koja je pod opsadom Rusije, napustilo je fabriku u ponedjeljak, rekao je svjedok Reutersa.

Nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima.

Također, nije poznato ni da li je u vozilima 40 ranjenika koji su se navodno nalazili u podzemnim nivoima u grupi od 600 vojnika.

 

Oznake: Ukrajina