Politika 18.02.2019.

KOMBINACIJE: Banjalučanin Draško Aćimović kandidat za potpredsjednika FBiH u ime Srba

ČITANJE: 3 minute

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Sarajeva ukazalo je danas na neophodnost izbora potpredsjednika Federacije BiH koji će aktivno zastupati interese srpskog naroda u svim dijelovima ovog entiteta.

Stoga su pozvali delegate u Domu naroda Federacije da prilikom izbora potpredsjednika u razmatranje uzmu nezavisnog kandidata za tu funkciju, bivšeg ambasadora BiH u Belgiji Draška Aćimovića kao osobu s diplomatskim i profesionalnim političkim iskustvom.

U saopćenju su podsjetili da je Aćimović bio jedini predstavnik i govornik iz BiH na međuvjerskom samitu zemalja G20 održanom 2017. godine te jedan od organizatora Konferencije za mir na kojem su učestvovali predstavnici 40 zemalja.

“Aćimović se posljednjih godinu dana posebno zalagao za unapređenje odnosa između srpskog i drugih naroda u BiH i svojim radom pokazao je da je moguće unapređenje odnosa među njima”, tvrde iz SPKD “Prosvjeta”.

(Fena)

SDP: Podrška nestranačkom kadru i patrioti

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u petak, 8. februara 2019, javnosti je saopćila odluku partijskog Predsjedništva da će podržati kandidata iz reda srpskog naroda za potpredsjednika Federacije BiH kojeg predloži Stranka demokratske akcije (SDA), ali koji je nestranački kadar i patriota.

Kako saznaje Klix.ba, ta pozicija je u predizbornom periodu već ponuđena tadašnjem potpredsjedniku SDP-a i bivšem ambasadoru BiH u Belgiji Drašku Aćimoviću, koji dolazi iz reda srpskog naroda i ima mjesto prebivališta u Federaciji BiH.

U vremenu nakon oktobarskih izbora Aćimović je nezadovoljan određenim partijskim odlukama i nedobivenom podrškom donio odluku da preda člansku knjižicu i podnese ostavku na svim funkcijama u SDP-u.

Ipak, nakon jučerašnje odluke SDP-a da će podržati kandidata iz reda srpskog naroda, ali nestranačkog, saznajemo da postoji opcija da bivši potpredsjednik SDP-a Draško Aćimović dobije novu – istu ponudu koju bi predložila SDA, a podržao SDP, uz neophodno zeleno svjetlo iz HDZ-a.

SDP svoju podršku za imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda uslovljava time da se na ovu poziciju u izvršnoj vlasti postavi nestranačka osoba i patriota, a koja će raditi u interesu svih građana ovog bh. entiteta.

S obzirom na to da se predsjednik i potpredsjednici biraju u oba doma Parlamenta FBiH ne postoji nikakva šanse da na mjesto potpredsjednika FBiH zasjedne neko iz SNSD-a ukoliko ne dobije podršku bošnjačkih zastupnika.

Da li će Aćimović dobiti podršku bivših partijskih kolega uz naklonost SDA i HDZ-a ostaje da se vidi u narednom periodu, o čijoj budućoj saradnji će se raspravljati i na današnjim kongresima dvije političke opcije čija su sjedišta u Sarajevu.

(klix.ba, 9. 2. 2019)

Aćimović napustio SDP

Potpredsjednik SDP-a BiH, Draško Aćimović, podnio je danas ostavku na sve funkcije i napustio stranku.

Aćimović je rekao Srni da ovo nije bila jednostavna i brzo donesena odluka, ali da je bio prinuđen da je donese.

“S obzirom na to da nisam imao i nemam podršku vrha stranke za političke stavove i koncept za koji sam se zalagao i zalažem, smatram da je pošteno i ispravno da podnesem ostavku na sve rukovodeće funkcije i članstvo u partiji”, istakao je Aćimović.

Srna nezvanično saznaje da će Aćimović političko djelovanje nastaviti u jednoj od vladajućih političkih partija sa sjedištem u Srpskoj.

(Nezavisne, 10. 12. 2018)