Politika 17.10.2020.

Komentar: DNS ne zna biti opozicija

ČITANJE: 1 minuta

Sa DNS-om u opoziciji možemo srušiti Dodikov režim, tvrdi Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Tvrdnja koju iznosi Šarović je tragikomična, jer DNS kao stranka od svog osnivanja pa do danas nije bila u opoziciji. Prije više od 20 godina ona je i osnovana da bude dio vlasti, a ne nekakva alternativa vlasti. U DNS-u su uvijek bili jasni, nema tu nikakve ideološke matrice, već samo čisti pragmatizam.

Valja podsjetiti ove mlade i političare i analitičare da je DNS nastao cijepanjem SNS-a (Srpskog narodnog saveza Biljane Plavšić), a sam SNS je nastao pucanjem SDS-a na pristalice Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika, koji je tada (prije više od dvije decenije), valja podsjetiti, iz Banjaluke otjeran, gađan jajima ispred hotela “Bosne”.

Od tada pa do danas, u DNS-u preovladava ista logika, bez vlasti oni nisu potrebni nikom, ni glasačima, ni rukovodstvu.

Valja naglasiti i da ljudi koji danas vode DNS nemaju ama bas ništa zajedničko sa DNS-om Marka Pavića. Velika većina je u stranku ušla zadnjih godina, upravo iz opozicije u DNS, ne zato da bi bili opet opozicija, već dio vlasti.

Upravo je Pavićeva kadrovska križaljka njemu samom došla “glave”, što je bilo jasno nakon zadnjeg velikog cijepanja izlaskom Nedeljka Čubrilovića iz DNS-a i formiranjem DEMOS-a.

Znači, jednostavnim riječnikom rečeno, nije pitanje hoće li DNS ostati u koaliciji, vec želi li SNSD više da ovakav DNS bude dio vlasti. Ne pita se tu puno DNS, već samo SNSD.

Pošto je Predsjedništvo DNS-a odlučilo da napusti vladajući blok, pitanje je kako će to prihvatiti članstvo, duboko ukorijenjeno u republičkim institucijama i javnim preduzećima.

(D.J/Banjaluka.net)

Oznake: DNS, Marko Pavić