Politika 29.10.2020.

Komentar: DNS nije ni opozicija, niti neka vlast

ČITANJE: 2 minute

Na sjednici Predsjedništva Demokratskog narodnog saveza nije donesena nikakava odluka, već je samo ponovljen raniji stav – da lokalni odbori treba da odluče koga će podržati na izborima.

DNS trenutno nije ni u vlasti, niti je opozicija. Nenad Nešić, trenutni lider te stranke, u nekoliko medijskih nastupa pokušao je da DNS prikaže kao opozicionu stranku, iako ni sam ne vjeruje u to.

Sa druge strane, u opoziciji se već mogu čuti sve glasniji stavovi, zasnovani na ocjeni da se “DNS ne može amnestirati od višedecenijskog učešća u vlasti”. Ma šta to tačno značilo.

Dvije-tri sedmice uoči izbora, DNS je potpuno dezorijentisana stranka, bez ikakve kampanje ili jasno iznesenih stavova o bilo čemu.

Do sada, izrazita većina lokalnih organizacija podržava ostanak u koaliciji predvođenoj SNSD-om. Jedino su se na Palama jasno opredjelili za podršku PDP-ovom kandidatu za načelnika. Ako se zna da je Sarajevsko-romanijska regija izborna baza Nenada Nešića, onda taj zaokret nije iznenađenje.

DNS još jedino ima nekakvu organizovaniju strukturu u Prijedoru, gdje je njihov kandidat za načelnika Dragutin Rodić prilično izjednačen sa kandidatom SNSD-a Daliborom Pavlovićem. DNS-u u tom gradu ne ide na ruku ni kandidatura miljenice Mirka Šarovića, ispred SDS-a, doktorice Maje Dragojević-Stojić, jer može odvući dio glasača Rodiću i tako pomoći Pavloviću da Prijedor napokon uvuče u SNSD-ovu zajednicu opština i gradova. Ako je vjerovati sadašnjim istraživanjima, ta grupacija mogla bi od ove godine brojati više od 50 lokalnih zajednica.

Ako izgube Prijedor, DNS će početi da se lagano gasi kao stranka, jer teško se može i zamisliti da bi Nenad Nešić bio spreman lično finansirati sve one pojedince koji su ga nedavno tako jednoglasno podržali.

Uvijek treba imati na umu da DNS nije stranka koju veže nekakva politika ili ideologija, već čisti, prosti interes.

(D.J/Banjaluka.net)

Oznake: DNS, Nenad Nešić