Vijesti 17.01.2021.

KOMENTAR: Draškov tim sa privatnih fakulteta

ČITANJE: 3 minute

Na početku da bude jasno da sekretarica u našem preduzeću ima državni fakultet. Redovno ga završila kako to i dolikuje i evo već dvanaest godina nikako da se sjetim šta joj tačno piše u diplomi. Jer, razumiće svako ko privatno ima kakav biznis, da najbitnija kvalifikacija koju sekretarica treba da ima je povjerenje i posvećenost poslu. Sve ostalo se nauči.

I ne bi se ovo trebalo ni spominjati da ovih dana nije top tema u našem gradu da li je nova sekretarica gradonačelnika Draška Stanivukovića kvalifikovana za taj posao jer je eto završila privatni fakultet. Pa se upisala u PDP. Tačnije ne zna se da li se prvo upisala u PDP-u ili na fakultet. A nebitno.

Istina i ostali administrativni radnici šta ih je gradonačelnik u tim imenovao uglavnom su diplomci privatnih fakultat što je rezultiralo čitavim nizom posprdnih komentara i blago rečeno podsmijavanjem dijela javnog mjenja aktivnog po društvenim mrežama i medijima.

Teško je razumjeti tu logiku po kojoj je neko očekivao od gradonačelnika da u svoj tim imenuje u najmanju ruku diplomce sa Oksforda.

Ako se već povela rasprava u javnosti o valjanosti diploma sa privatnih fakulteta onda treba biti korektan do kraja pa reći da se, jebiga, bavimo posljedicama.

Nisu ti mladi ljudi ništa krivo uradili, niti ih se treba zbog njihovih diploma stigmatizirati, jer su tokom svog školovanja napravili izbor koji im je država omogućila. Privatne fakultete je ozakonila prije još petnestak godina republička vlast donoseći zakone koji su omogućili poslovnim i preduzetnim ljudima da investiraju i u obrazovanje.

A u tom čudesnom svijetu privatluka, nadam se da će te se složiti, sve je moguće. Pa i to sa se, tako su pričali, predujam za fakultetske licence plaćao kešom u gradskoj kafani hotela “Palas” a tek kasnije virmanom uplaćivala republička taksa.

I procvjetao je u ovom našem gradu fakultetski biznis tako da je teško naći neki dio u kojem nema univerziteta, fakulteta ili bar više škole.

Pratila su to i čitav niz zakonskih rješenja koji su formnalno poticali diplomce većim koeficijentom za platu ne baveći se suštinom kakvo znanje se stiču na tim ustanovma.

Još i danas se prepričava anegdota kako je jedan političar u Gradišci istovremeno bio vlasnik, studirao na četvrtoj a predavao na drugoj godini svog fakulteta.

Tačno, nisu svi privatni fakulteti isti pa se jedan broj izdvajao kao bolji od drugih. A i da se ne lažemo svi koji su se malo zabavili svojom školskom nadogradnjom mogli su saznati gdje se šta i za koliko može nabaviti, od ispita do diplome.

Možda, samo kao jedno možda, nekom predsjedniku, ministru ili bilo kome padne na pamet pa kaže, majka mu stara, ajde da podvučemo crtu pa da vidimo šta se to stvarno radi po tim privatnim fakultetima. Treba li nam baš sve to kao društvu?

(D.J/Banjaluka.net)